Wanneer is jouw kitten een kat?

Jouw kitten wordt groot en is op een gegeven moment een volwassen kat. En na een flink aantal jaren zelfs bejaard. Je kunt het je nauwelijks voorstellen als je jouw kitten ziet. Maar ook jouw kitten gaat door de verschillende fasen in het leven van een kat heen. De volgende fasen worden wel onderscheiden.

Kitten: 0 tot 6 maanden
De periode waarin het kitten snel groeit en nog niet seksueel volwassen is. Het dier leert in deze periode veel. Met name de eerste socialisatiefase van 2 tot 7 weken en de tweede socialisatiefase van 7 tot 14 weken zijn heel belangrijk. In deze fasen leert het kitten veel en is het belangrijk het dier met zo veel mogelijk mensen, dieren, geluiden en voorwerpen in huis kennis te laten maken. Het dier is erg speels en heeft veel afleiding nodig.

Junior: 6 maanden tot twee jaar oud
In deze tijdsperiode wordt jouw kitten seksueel actief. Katers gaan op jacht naar krolse poezen als ze buiten komen en een krolse poes is bijna niet meer binnen te houden. Gezien de hoeveelheid katten in Nederland, waaronder veel dieren die op straat of in het wild rondzwerven, wordt geadviseerd de kittens op de leeftijd van 6 maanden te castreren. Dit om ongebreidelde groei van katten tegen te gaan. Na castratie nemen katers en poezen vaak in gewicht toe. Probeer hierop te letten door tijdig de hoeveelheid of type voer aan te passen. Een kat met overgewicht kan immers allerlei klachten krijgen. Houdt de kat in beweging door hem naar buiten te laten of dagelijks met hem te blijven spelen.

Volwassen: 2 tot 6 jaar oud
Jouw kitten is nu wel uitgegroeid. Het karakter en het gedrag van jouw kat zijn gevormd door  erfelijke factoren, socialisatie en ervaringen. Jij weet nu wel wat voor “vlees” je in de kuip hebt. Je weet wat hij prettig vindt of waar hij een beetje bang voor is. Het is nu ook wel duidelijk of je kat een schootkat is of daar toch minder van houdt. Misschien vindt hij het wel prettig om dicht tegen je aan te liggen. Je weet nu ook wat het “normale gedrag” van jouw kat is. En dan heb je ook sneller in de gaten wanneer het gedrag van jouw kat verandert. Ander gedrag dat opvalt en daarom aandacht van jou vraagt. Misschien is het dier ziek en heeft jouw kat pijn. Mogelijk is hij opeens bang om naar buiten te gaan omdat er een nieuwe agressieve buur-kat rondloopt. Hoe beter jij jouw kat kent, hoe sneller je op gedragsveranderingen kunt reageren.

Middelbaar: 7 tot 10 jaar oud
Jouw kat kan ook op deze leeftijd nog erg speels zijn. Dat kan zelfs tot op zeer hoge leeftijd. Maar het is goed om te kijken wat jouw kat nog leuk vindt. Misschien heeft jouw kat bepaalde klachten waardoor niet ieder spelletje meer leuk is. Zo komt obesitas veel voor in deze leeftijdsgroep. En een kat met overgewicht kan zich moeilijker bewegen en ook zijn vacht minder goed schoon houden. Met klitten of plekken met een vervilte vacht tot gevolg. Jouw kat kan deze niet zelf oplossen en dan is deskundige hulp nodig om het dier hiervan te bevrijden want klitten en vilt zijn erg pijnlijk. 

Senior: 11 tot 15 jaar oud
Jouw kat is nu inmiddels een echte senior. Hij is op leeftijd maar kan nog steeds erg vief zijn. Kwaaltjes of ziekten kunnen vaker op gaan treden. Het kattenlijf begint immers ook wat te slijten. Misschien krijg je hierdoor ook met gedragsveranderingen te maken. Een kat die bij voorbeeld artrose krijgt, zal pijn bij het lopen of springen hebben. 

Of hij vindt het minder prettig om opgepakt te worden. Hij kan ook minder gaan spelen. Wees alert op dit soort signalen. Het kan betekenen dat een bezoekje aan de dierenarts nodig is. Maar het kan ook betekenen dat je wat aanpassingen in je huis moet doen. Bijvoorbeeld wat lagere opstapjes zodat de kat met een hulpmiddel op de bank of het bed kan blijven springen. Of een kattenbak met een lagere instap kopen. Je kan ook rustiger met hem spelen en zorgen dat hij niet te veel hoeft te springen en rennen. 

Bejaard: 15 jaar en ouder
Nu heb je al echt een oud beestje in huis. Veel oudere katten hebben nu toch wel medische problemen. De nierfunctie wordt vaak wat minder en dit kun je bij voorbeeld herkennen doordat jouw kat meer gaat drinken en plassen. Voor jou een teken dat je op moet gaan letten en het dier moet laten nakijken. Gebitsproblemen komen op deze leeftijd ook veel voor. De meeste katten hebben niet alle kiezen en tanden meer en hier kun je met wat zachtere voeding rekening mee houden. Als jouw kat altijd harde brokjes krijgt en je merkt dat hij ze minder goed kan of wil eten, dan kan jouw kat pijn hebben door gebitsproblemen. Wij raden vaak aan om je bejaarde kat een of twee keer per jaar een seniorencheck bij de dierenarts te geven. Zo ben je er tijdig bij als er medische problemen ontstaan.

Van jong tot oud: blijf genieten van jouw kat!
Iedere levensfase van jouw kat kent zijn eigen kenmerken. En omdat ook ieder dier uniek is, zal ook jouw kitten op zijn eigen manier door de levensfasen heengaan. En als het meezit, kun jij hier vele jaren van genieten!

Ik ben aangesloten bij: