“Ik hoor het regelmatig van mensen, mijn kat drinkt zo slecht. Maar is dat ook zo?”

Een kat heeft ongeveer 50 ml vocht per kilo kat per dag nodig. Dat betekent voor een kat van 4-5 kilogram dat deze ongeveer 200-250 ml vocht per dag nodig heeft. Wanneer je je kat observeert en tijdelijk afgepast water aanbiedt dan zie je hoeveel je kat drinkt. 

Katten halen hun vocht niet alleen uit drinkbakjes maar ook uit natvoer of uit het eten van prooien. Maar als je kat niet buiten komt dan zal hij geen prooi eten en er zijn ook katten die alleen brokken te eten krijgen.

Waarom is voldoende drinken belangrijk voor katten? Net als mensen moeten katten voldoende vocht binnen krijgen om bijvoorbeeld uitdroging te voorkomen. Maar ook om ervoor te zorgen dat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Voldoende vocht ontlast de nieren en de blaas. Meer drinken helpt om de urine minder geconcentreerd te houden en de kans op blaasproblemen kleiner te maken. En de nieren kunnen met voldoende vocht de afvalstoffen beter afvoeren. Dus voldoende drinken is belangrijk!

Tips om je kat meer te laten drinken:

 • Verblijft je kat (voornamelijk) binnen? Biedt dan regenwater aan en zorg er voor dat dit water geen chemicaliën e.d. kan bevatten.

 • Komt je kat wel buiten? Creëer dan een veilige plek in je tuin waar hij kan drinken, dit kan gewoon een stenen plantenschotel of een emmer zijn.

 • Krijgt je kat nu alleen maar brokken? Overweeg dan om twee maal per dag wat natvoer te geven, hier zit veel vocht in en bevat ook minder calorieën.

 • Drinkt je kat te weinig uit de drinkgelegenheden die je aanbiedt? Voeg dan wat water toe aan het natvoer. Of geef hem af en toe ook kattenmelk. 

 • Geef je je kat alleen uit plastic bakjes water? Probeer dan eens om ook water te geven uit een bak van keramiek of glas. Zoals een drinkglas zijn of een soepbord.

 • Er zijn katten die graag uit een waterfontein drinken, maar er zijn ook katten die dit niet prettig vinden. Je kunt het uitproberen met een fonteintje, met daarnaast ook nog andere type drinkgelegenheden. Dan zie je welke voorkeur je kat heeft.

 • Plaats meerdere drinkgelegenheden op verschillende plekken in huis zodat je kat kan kiezen, zeker bij meerkatshuishoudens is dit belangrijk.

 • Plaats de drinkgelegenheden op minimaal 2 meter afstand van het eten en ook op minimaal 2 meter van de kattenbak.

 • Ververs de drinkgelegenheden dagelijks.

 • Maak de bakjes het liefst schoon zonder schoonmaakmiddelen. Dit om te voorkomen dat je kat nog wat schoonmaakmiddel ruikt en daardoor niet meer uit die bak drinkt.

 • Probeer eens een vissenkom met daarin een (liefst bewegend) speeltje of doe er in de zomer wat  ijsblokjes bij. Dit kan je kat motiveren om met het water te gaan spelen, vervolgens zijn pootje aflikt en ontdekt dat hij daar ook uit kan drinken.

Ik ben aangesloten bij: