VRAAG & ANTWOORD

reismandje=trouble!

Vraag:
De kat van mijn vader begint mijn vader meteen te krabben en bijten wanneer hij het reismandje alleen nog maar uit de kast pakt. Onze eigen katten vertonen juist heel ander gedrag: Ze gaan direct het reismandje in zodra we die pakken en bij de dierenarts zelf rolt een van onze katten ook graag over de vloer heen. Ze loopt vrolijk rond in de behandelkamer en gaat overal even rollen. Waarom vindt ze het zo leuk om daar over de vloer te rollen? Doet ze dat alleen om haar geur te verspreiden?

Antwoord:
Beste Janneke,

De reactie van je vaders kat op het zien van het reismandje komt heel vaak voor! Veel katten hebben namelijk als kitten niet geleerd om zonder problemen de reismand in te gaan. Omdat de reismand bovendien vaak pas tevoorschijn komt als er iets vervelends volgt, is dit vaak hét signaal voor de kat om te vluchten of agressief te worden. Dit is voor iedereen heel vervelend, vooral als de kat een keer naar de dierenarts moet. 

Het beste is om de kat, stapsgewijs, aan de reismand te laten wennen. Je vader kan beginnen door eerst de kat te laten wennen aan de aanwezigheid van het reismandje. Dit kan hij doen door deze onderdeel te maken van zijn interieur. Zet de reismand, zonder kap, op een fijne plek neer, zoals bij een raam of op een zonnige plek. Leg er ook een lekker dekentje in waar de geur van de kat aan zit. Hij kan ook spelenderwijs zijn kat verleiden om het reismandje in en uit te lopen. Of hier geregeld een snoepje of een (geur) speeltje in te leggen.

Plaats de kap er pas op wanneer de kat geregeld de reismand in gaat. Sluit dan het hekje eens, heel kort. Gaat dat goed? Dan kan het hekje langer gesloten worden. Wanneer dit ook goed gaat dan kan de reismand heel kort opgetild worden. Rondlopen met de kat in de reismand is dan de laatste stap. De kat reageert waarschijnlijk beter wanneer je vader hem bij al deze stappen beloont met iets wat zijn kat heel lekker vindt.

Het is wel zo dat hoe langer het gedrag bestaat, hoe lastiger het is om dit te veranderen. Belangrijk is daarom om hier de tijd voor te nemen en de stappen klein te houden. Belangrijk is daarom een langere tijd voordat je weet dat je naar de dierenarts gaat, te beginnen met de training. 

Veel katten vinden het trouwens fijn om in de reismand te kunnen bewegen en rondjes te draaien. De reismand moet dus groot genoeg zijn. Ook raad ik altijd een reismand aan waar de bovenkant vanaf kan zodat de kat in zijn reismandje kan blijven wanneer hij onderzocht wordt door de dierenarts. Is de kat erg angstig? Leg dan eens een handdoek over de reismand heen. 

Wat fijn trouwens dat jouw katten heel ander gedrag laten zien wanneer ze de reismand zien of bij de dierenarts zijn. Het rollen op de grond van een van jouw katten kan inderdaad betekenen dat ze haar geur aan het afzetten is. Het kan ook een vraag om aandacht, aaien of spel zijn. Maar dat is bij de dierenarts waarschijnlijk niet het geval. Er is echter nog geen onderzoek gedaan naar rolgedrag van katten, dus zeker weten doe ik het niet. 

Als deze adviezen onvoldoende resultaat geven, adviseer ik je om een afspraak te maken met een Tinley-gedragstherapeut in jouw regio. Kirsten Meijer, Tinley-gedragstherapeut voor katten. 

Ik ben aangesloten bij: