Laat jouw kitten gedrag zien dat je niet leuk vindt?

Kittens zijn verterend leuk. Dat kun jij vast beamen. Ze zijn actief, gaan op onderzoek uit en spelen veel. En ze kunnen lekker liggen slapen waarbij ze heerlijk languit op schoot of in je nek liggen. Maar kittens laten ook wel eens gedrag zien dat jij vindt wellicht niet leuk vindt. In dit artikel komen een paar verschillende soorten kattengedrag aan bod. Normaal kattengedrag, ongewenst kattengedrag en probleemgedrag. Maar wat is nu het verschil? 

Normaal kattengedrag
Normaal kattengedrag is in feite het natuurlijke soorteigen gedrag van een kat. Iedere kat zal dit gedrag in meer of mindere mate laten zien. Zo zijn kittens erg actief en zijn ze dol op klauteren en klimmen. Hiermee oefenen ze hun vaardigheden waar ze later veel profijt van kunnen hebben. Bij voorbeeld door in een boom te kunnen vluchten wanneer er een blaffende hond achter de kat aanzit. Met nestgenoten spelen ze veel en vaak en soms gaat dit er hardhandig aan toe. Kittens oefenen zo hun vaardigheden die ze naderhand nodig hebben om zich te verdedigen. Wanneer ze aangevallen worden door buurkatten of omdat ze hun territorium moeten verdedigen tegen indringers. En niet te vergeten een knokpartijtje om een krols vrouwtje.

Ongewenst gedrag
Kittens kunnen gedrag laten zien dat jij niet wenselijk vindt. Gedrag dat vanuit het perspectief van de kat heel normaal is. Bij voorbeeld het klimmen en klauteren. Misschien heb je het al meegemaakt dat jouw kitten in volle vaart de gordijnen inklimt. Of tegen de muren omhoog klautert wanneer je stevig en dik behang hebt. Als je niet zo veel om je spullen geeft, is dit een heel leuk gezicht. Maar als je net nieuwe gordijnen hebt, vind je dit vast niet leuk. Dat er een keer wat sneuvelt is bijna niet te voorkomen met kittens.  Berg je kostbare en breekbare spullen daarom een tijd veilig op. Wanneer je wat hoge klimpalen in je huis zet, is de kans groot dat het kitten zich daar op richt en niet op jouw gordijnen. Je kunt ook een speciale klimwand maken door een deel van een muur te beplakken met jute. Wanneer je veel speelt met jouw kitten, dan kan hij zijn energie goed kwijtraken. Met pingpongballetjes en propjes papier kunnen kittens zich goed vermaken. En met een speelhengel krijg je ze goed in beweging en kunnen ze flink heen en weer rennen. 

Probleemgedrag
Van probleemgedrag spreken we wanneer er sprake is van gedrag waar jij en soms ook je kitten last van heeft. Een goed gesocialiseerd kitten dat uit een warm nest komt waar hij goed is verzorgd en veilig is geweest, zal niet zo snel probleemgedrag laten zien. Zeker wanneer hij ook voldoende tijd met moeder en nestgenoten heeft doorgebracht. Probleemgedrag dat we als gedragstherapeut vaker bij kittens zien is het te hardhandig spelen. Vaak zijn dit kittens die op te jonge leeftijd uit het nest gehaald zijn of die om een andere reden moeder en nestgenoten te vroeg verloren zijn. Hierdoor hebben deze kittens niet geleerd geremd te spelen want dat leren ze van hun nestgenoten. En wanneer een kitten alleen bij jou in huis woont, zal dit hardhandige spelen zich op jouw armen en benen richten. En dit betekent dat jij dit het kitten nog moet aanleren. Dit kun je doen door het spel te stoppen wanneer het kitten te hard speelt. Het kan ook zo zijn dat een kitten zich verveelt, omdat hij zijn nestgenoten niet meer om zich heen heeft waar hij veel mee speelde. Hierdoor kan je kitten te wild en agressief gaan spelen. Daarom is het zo belangrijk om jouw kitten veel afleiding te bieden en dagelijks een paar keer met hem te spelen. Je kunt ook een flink probleem hebben wanneer je een kitten in huis hebt genomen als maatje voor jouw kat. Misschien is jouw kat niet direct gecharmeerd van dit nieuwe maatje en valt het kitten aan. En jouw kitten is nog relatief klein en kwetsbaar en niet gewend om agressief aangevallen te worden.
Het kitten wordt bang, vlucht weg en zoekt een veilige schuilplek. En durft wellicht niet meer zo snel tevoorschijn te komen. Daarom is het belangrijk om het nieuwe kitten rustig en stapsgewijs te introduceren bij de kat die al in huis is. En zo een valse start te voorkomen.

Is een kitten dan nog steeds leuk?
Een kitten blijft leuk ook al heb je misschien wel eens last van zijn gedrag. Probeer te ontdekken waarom een kitten doet wat hij doet. Dan begrijp je zijn gedrag en kun je daar goed op reageren. Als er toch een keer iets sneuvelt, bedenk dan dat alle spullen vervangbaar zijn en jouw kitten niet expres iets kapot maakt. Als je dat voor ogen kunt houden, dan blijft het leuk om een kitten in huis te hebben.

Ik ben aangesloten bij: