“Ben je zelf opgegroeid met katten en heb je hier goede herinneringen aan? Hoe fijn is het dan als je kind ook op kan groeien met een kitten”

Misschien heeft je kind al maanden gevraagd om een kitten in huis te halen en is het nu eindelijk zover? Kittens en kinderen kunnen een speciale vriendschap krijgen met elkaar. Vooral als je je kind leert om op een katse manier met je kitten om te gaan.

Kind en kitten
Is het kitten al in het vorige huis gewend geraakt aan (jonge) kinderen dan is de kans groter dat hij het contact met je kind leuk vindt. Is dit niet zo, dan kan het zijn dat hij het contact spannend vindt. Mocht je kind al  ervaring hebben met katten en geleerd hebben wat katten wel of niet fijn vinden, dan helpt dit ook. Een goede introductie verkleint de kans dat het kitten bang wordt voor je kind. Daarnaast zijn er ook wat tips om je kind goed om te leren gaan met het kitten.

Een baby in huis?
Ook de leeftijd van je kind maakt natuurlijk uit! Een baby zal nog weinig contact maken met het kitten, maar het kitten kan wel nieuwsgierig zijn naar je baby. Snuffelen aan je baby is natuurlijk prima, maar bij je baby in bed slapen of in de box is onverstandig. Zet het kitten elke keer dat hij in de box of bed wil gaan liggen hier dan ook uit. Ook kan je het beste de slaapkamerdeur van je baby dichthouden als je er niet bij bent. Op de momenten dat je er wel bij bent kan het kitten naar binnen om overal te snuffelen en goed aan de geur van je baby te wennen. Baby’s hebben nog ongecontroleerde bewegingen en kunnen dan ook met hun knuistjes plukken haar van je kitten te pakken krijgen, probeer dit te voorkomen.

Een paar spelregels

Een ouder kind kan je goed leren hoe met je kitten om te gaan. Een paar spelregels kan je hierbij gebruiken:

  • Een kitten slaapt veel, gedurende de dag en de nacht. Tussendoor heeft hij periodes van activiteit. Deze rust heeft hij, net als een baby, nodig om indrukken te verwerken en weer energie op te doen voor de volgende ontdekkingstocht. Een goede regel is om je kind te leren een kitten met rust te laten als hij zijn ogen dicht heeft; 
  • Sommige kittens slapen graag bij een kind in bed, maar een aparte slaapplek is beter. Hiermee voorkom je dat je kind per ongeluk op het kitten gaat liggen als hij draait in zijn slaap. Als je kitten en kind het fijn vinden om dicht bij elkaar in de buurt te zijn, kan je een dekentje op het voetenend van het bed plaatsen. En als je kind dan aandacht geeft aan het kitten wanneer het daar op ligt leert het kitten snel dat dit een fijne plek is. 
  • Kinderen knuffelen, heel begrijpelijk, graag met een kitten. Veel katten vinden het echter niet fijn om stevig geknuffeld te worden. Hij kan dan namelijk niet weg wanneer hij wil en dan kan hij gaan bijten of krabben. Wat je kind wel kan doen is het kitten lekker op zijn schoot laten liggen en dan aaien. Veel katten vinden vooral het aaien van de kop prettig. Dan zie je zijn ogen dichtgaan en vaak spinnen ze hier ook bij. Heeft het kitten er genoeg van dan kan hij wat met zijn staart gaan zwiepen of krijgt hij grotere pupillen. Als je kind dan stopt met aaien dan blijft het kitten liggen of loopt weg;
  • Het is echt een no-go om je kitten bij zijn staart of nekvel te pakken of aan zijn poten te trekken. Dit doet namelijk pijn. Je kind kan het kitten beter oppakken met twee handen waarbij een hand onder zijn voorpoten en een hand onder zijn kont gehouden wordt; 
  • Veel katten vinden het fijn om de kat uit de boom te kijken. Op een hogere plek kan hij dit doen. Hierdoor overziet hij situaties en kan wat makkelijker je kind ontwijken als hij even niet in de stemming is voor contact. Hogere en meerdere plekken in de verschillende ruimtes waar je kind en kitten graag zijn, kunnen hiervoor zorgen. Dat zijn dan ook de plekken waar je kind het kitten het beste met rust kan laten;
  • Hoe leuk is het voor je kind om met het kitten te spelen! En bij zo’n jong kitten is de neiging om handen of voeten te gebruiken groot. Ook je voeten bewegen onder het dekbed zorgt er vaak voor dat het kitten hierop afspringt en in de voeten van je kind te bijten of hier met zijn achterpoten tegenaan te trappelen. Hierdoor leert het kitten al jong dat dit mag.  Maar als hij volwassen is dan gaat dit meer pijn doen en dan wil je kind niet meer met het kitten spelen. Hier geldt echt “jong geleerd is oud gedaan”. Spelen met handen en voeten is onverstandig. Een betere manier om met het kitten te spelen is met een speelhengel. Dit zorgt ervoor dat je kitten niet per ongeluk alsnog in handen of voeten springt. Als je kind dan met de speelhengel beweegt, zoals een prooi zich gedraagt, dan gaat het kitten hier makkelijk mee spelen.

Kind en kitten blij met elkaar
Met deze adviezen is de kans groot dat je kitten en je kind veel plezier aan elkaarbeleven. En nog veel samen spelen, knuffelen en ontspannen.

Ik ben aangesloten bij: