“Hoe goed begrijp jij jouw kitten?”

Kittens communiceren op verschillende manieren. Dit leren ze van hun moeder en ze doen het onderling zodat ze elkaar begrijpen. Dan zijn ze beter in staat om situaties in te schatten en daar goed op te reageren. Kittens geven ook signalen naar jou af.

Misschien vind jij het ook niet altijd makkelijk om de signalen goed te interpreteren. Wellicht is het kitten jouw eerste ervaring met een  eigen kat in huis. Daarom licht ik in dit artikel een tipje van de sluier van de kattentaal op. Aan de houding van het kattenlijf en de geluiden die je hoort, kun je veel opmaken. 

Erfelijkheid
Met erfelijkheid bedoelen we alle kenmerken en eigenschappen die kittens in de genen meegekregen hebben van de vader en de moeder. Sommige kenmerken zijn erfelijk bepaald, zoals de vachtkleur. Maar ook of een kitten zelfverzekerd en ondernemend is of meer timide heeft met erfelijkheid te maken. Net als de mate van hanteerbaarheid (handling). En dit laatste kan ook nog per kattenras verschillen. Zo is een Bengaal over het algemeen wat minder goed hanteerbaar dan een Pers.  Uit onderzoek is bekend dat vriendelijke vaders vaker kittens voortbrengen die nieuwsgierig en onderzoekend van aard zijn. We weten ook dat een moederpoes door meerdere katers bevrucht kan worden. Zij heeft dan een nestje kittens die verschillende vaders hebben. Dit kan een verklaring zijn voor de grote verschillen die je tussen de kittens uit één nest ziet.

Oogt je kitten ontspannen?
Een ontspannen kitten ligt op zijn buik met de voorpootjes onder zich gevouwen. Of het dier ligt languit op zijn zij en als het kitten helemaal ontspannen is op zijn rug. Wanneer het kitten ontspannen is en zich goed voelt, dan hoor je vaak het typische spingeluid. Dit hoor je ook vaak als een kitten geaaid wordt of lekker warm bij je op schoot ligt. Het kitten voelt zich heerlijk ontspannen. Hij zal met zijn oogjes knijpen of in slaap vallen. De oren staan rechtop naar voren en het staartje ligt ontspannen tegen het lijf aangevouwen.

Is je kitten wat angstig?
Een ontspannen kitten is een groot verschil met een kitten dat zich angstig voelt. Dan zie je het dier vaak met een lage houding en het lijf in elkaar gedrongen zitten. De pupillen zijn groot van angst en het kitten zal blazen. Daarmee probeert hij datgene wat angst inboezemt op afstand te houden. Het kitten kan voor van alles bang zijn. Voor mensen omdat hij niet goed gesocialiseerd is, voor een kat die al in huis is en die agressief naar het kitten slaat en gromt of voor een voorwerp dat veel lawaai maakt zoals een stofzuiger. De oren zijn plat en bij hevige paniek zijn de oren zo plat dat ze bijna niet meer te zien zijn. Een kitten dat zo bang is, moet je niet te dicht benaderen. Vergis je niet: een angstig dier kan hevige agressie inzetten! Je kunt het kitten het beste even met rust laten en onderzoeken waar het dier zo bang voor is. Als je dat weet, dan kun je het dier daar heel voorzichtig in kleine stapjes aan laten wennen.

Speelt je kitten te wild of is hij geïrriteerd of agressief?
Erfelijkheid, socialisatie en ervaringen maken dat ieder kitten uniek is. En dat maakt het mogelijk om een kitten te kiezen dat goed bij jou en jouw thuissituatie past. En afhankelijk van de leeftijd waarop jouw kitten in huis is gekomen, kun je zelf nog veel bijdragen aan het socialiseren en opvoeden van het kitten. Over het algemeen zal het kitten tussen de 7 en 14 weken oud zijn wanneer hij bij jou in huis komt. Je zit dan nog middenin de 2e socialisatiefase die zo belangrijk is. Maak hier goed gebruik van door het kitten veel verschillende prikkels aan te bieden, lekker met het kitten te knuffelen en hem aan verschillende mensen, kinderen en dieren voor te stellen. En probeer het kitten daarbij vooral positieve leerervaringen op te laten doen. 

Is jouw kitten ziek of heeft hij pijn?

Ook kittens kunnen ziek worden. Bij dieren die bij voorbeeld buiten gevonden zijn, komt het vaker voor dat een kitten niesziekte of een darmparasiet heeft. Daarom is het belangrijk jouw kitten in te laten enten tegen katten- en niesziekte. Maar spelende kittens slaan elkaar ook makkelijk een keer in de oogjes. En een geïrriteerd oogje kan al snel in een oogontsteking overgaan. En dan komt er veel pus in het oogje te zitten. Klimmen, klauteren en hard rondrennen doen kittens veel. En dan valt er wel eens iets om waarbij een pootje geraakt wordt. Het lastige is dat kittens en katten vaak niet laten zien dat ze pijn hebben. Toch zijn er wel signalen die je kitten kan tonen wanneer hij zich niet lekker voelt. Bij voorbeeld omdat een speels kitten opeens lusteloos is en niet veel meer speelt. Of misschien een beetje hinkt en niet of veel minder eet. Of omdat een kitten spint terwijl hij niet geaaid wordt. Kittens (en volwassen katten) spinnen namelijk ook als ze pijn hebben of niet lekker in hun velletje zitten. Dit zijn allemaal signalen die erop duiden dat er iets mis is. Als dit gedrag langer dan een dag duurt is een dierenartsbezoek nodig. 

Leer de signalen lezen en je hebt er veel profijt van!
Wanneer jij de signalen en de lichaamshouding van jouw kitten goed kunt lezen, dan heb je daar veel plezier en profijt van. Jij begrijpt jouw kitten beter en daar kun je jouw gedrag op afstemmen. Je verstandhouding met het kitten wordt er beter van en bij ziekte of pijn ben je er op tijd bij. 

Ik ben aangesloten bij: