Heb je een goede match met jouw kitten?
Je hebt jouw kitten inmiddels enige tijd in huis. En je zult gemerkt hebben wat je leuk vindt en wat je misschien minder leuk vindt. Het is belangrijk dat je over het algemeen het gevoel hebt dat jij en jouw kitten goed matchen. Maar hoe weet je dat nu? Er zijn situaties die je het gevoel kunnen geven dat jullie goed of juist wat minder goed matchen. Overigens gaat dit niet alleen over de verstandhouding tussen jou en je kitten. Ook de woonomgeving en alle bewoners (mens en dier) moeten matchen met het kitten en zijn behoeften.
Een goede match
Over het algemeen kun je ervan uit gaan dat je een goede match hebt met je kitten wanneer jij blij bent met je kitten en je ook het idee hebt dat jouw kitten goed in zijn vel zit. Bij een goede match vind je het leuk om contact met je kitten te hebben, er goed voor te zorgen en er veel mee te spelen. Je hebt oog voor de typische karaktertrekken van jouw kitten en je respecteert die. Misschien had je graag een kitten gewild dat op schoot komt liggen en blijkt jouw kitten toch niet zo’n schootligger te zijn. Maar vindt hij het wel prettig om tegen je aan te liggen of lekker geaaid te worden. Wanneer je kunt accepteren dat het kitten zijn eigen unieke aard en karakter heeft en daar plezier aan kunt beleven, is er niets aan de hand. Geniet vooral van de leuke en mooie momenten met jouw kitten.
Twijfel over de match?
Er kan ook een situatie zijn ontstaan waarbij je twijfelt of er een goede match is. En dat kan betrekking hebben op de match tussen het kitten en jou, maar ook met kleine kinderen of andere huisdieren in huis. Misschien heb je wel een maatje voor een andere kat in huis willen nemen. Omdat er een kat is overleden en je het zielig vond dat jouw kat alleen achter bleef. En dan blijkt jouw kat helemaal geen zin te hebben in een nieuw kitten in huis. Dat kan gebeuren. Of misschien heb je een oudere kat die niet om kan gaan met de drukte van een jong dier. Helaas is het feit dat een kat prima kon samenleven met een andere kat, geen garantie dat jouw kat ook met het nieuwe kitten overweg kan. Het kan ook zijn dat je kitten te snel heeft kennisgemaakt met de andere katten. Hierdoor hebben ze dan te weinig tijd gehad om aan elkaar te wennen. Bij twijfel: schakel een kattengedragsdeskundige in die met jou mee kan kijken wat er aan de hand is en wat je er aan kunt doen.
Het kan ook zijn dat je een kitten hebt waar jij het prima mee kunt vinden, maar die zich wat te veel verveelt in huis. Mogelijk woon je alleen op een appartement en heb je een fulltime baan waardoor je veel van huis bent. In dit soort situaties kan het beter zijn voor het kitten wanneer hij met een broertje of zusje bij jou woont. Dan kunnen ze fijn met elkaar spelen en verder opgroeien. Maar het kan ook zijn dat jouw kitten zijn natuurlijke soorteigen gedrag (op onderzoek gaan en prooien vangen) niet voldoende kan uiten in jouw woonomgeving. Omdat hij niet naar buiten kan of omdat je dat liever niet wilt doen. Ook in deze situaties is het handig om een kattengedragsdeskundige in te schakelen om te kijken hoe je de situatie in huis kunt verbeteren voor jouw kitten. Veel spelen en aanpassingen in huis, omgevingsverrijking, kunnen al helpen. Maar ook voedselverrijking, waarbij katten meer moeten werken voor hun voer, is een handig hulpmiddel. Je kunt dan denken aan voerballen of voerspelen. En als je een tuin of balkon hebt, is het afzetten en katvriendelijk inrichten van de tuin of je balkon ook een optie?!
Wel of niet een goede match?
Het is fijn wanneer je een goede match met het kitten hebt. En wanneer je twijfelt, kun je een kattengedragsdeskundige inschakelen. Hij of zij kan je dan adviseren over wat je kan veranderen om de match met jouw kitten te verbeteren.
En mocht de conclusie toch zijn dat de match niet goed is, dan is het verstandig om een ander huis voor het kitten te zoeken. Hoe pijnlijk en moeilijk dat besluit ook is. Wanneer het voor het welzijn van het kitten beter is dat hij naar een ander baasje verhuist, en je neemt de tijd om een goed ander huis te vinden, dan hoef je jezelf niets te verwijten. Ook een mismatch kan nu eenmaal voorkomen en dat is niet altijd te voorzien.