“Met handling bedoelen we dat je een kitten leert dat hij opgepakt en behandeld wordt. Bij behandelen kun je denken aan oren nakijken en schoonmaken, teken verwijderen, vlooiendruppels toedienen, nagels knippen en medicatie ingeven.”

Dit zijn allemaal handelingen die je vroeg of laat bij jouw kitten en volwassen kat gaat uitvoeren. En veel katten zijn hier niet van gediend. Zij kunnen zich heftig verzetten, loswurmen, wegrennen, blazen, grommen, uithalen en bijten. En dan is het een hele strijd voor jou om nog iets voor elkaar te krijgen. Door een kitten al op jonge leeftijd aan verschillende handelingen te laten wennen, heeft hij er als volwassen kat niet zo veel problemen mee. 

Handling: oefening baart kunst
Een aantal handelingen kun je rustig oefenen zonder dwang en stress voor jezelf of het kitten. Als hij lekker bij je ligt, kun je zijn pootjes aaien, vastpakken en een beetje druk uitoefenen zodat de nageltjes tevoorschijn komen. Je kunt dan als oefening de puntjes van de nageltjes knippen. Wanneer je het kitten iets lekkers geeft als je dit in stapjes oefent, dan bouwt het kitten een positieve associatie met die handelingen op. Het kitten leert dan dat nagels knippen iets lekkers oplevert. De meeste katten kunnen zelf goed hun nagels scherpen en de kans dat je nagels moet knippen is dan ook niet zo groot. Maar er kunnen situaties voorkomen waarbij het wel handig is als je het kunt toepassen en de kat rustig meewerkt. 

Als je een half-langharig (bij voorbeeld een Noorse Boskat) of een langharig (de Pers) kitten hebt, dan zul je in de toekomst misschien hulp nodig hebben bij de vachtverzorging. De meeste trimsters gaan niet aan de slag zonder de nagels van de voorpoten te knippen. Dit om verwondingen bij de trimster te voorkomen. Het is dan wel zo fijn als jij jouw kat daar als kitten al aan gewend hebt. Dan begint een trimbeurt rustig en zonder al te veel stress. Zo kun je ook het kammen van de vacht al oefenen met het kitten zodat hij hieraan gewend raakt. 

Handling: soms een noodzakelijk kwaad
Je kunt veel handelingen bij jouw kitten doen zonder dat je het kitten hoeft te dwingen. Maar soms kun je voor situaties komen te staan die toch wat dwang noodzakelijk maken. Omdat je niet de tijd hebt om rustig stapsgewijs te oefenen en te trainen. Denk bij voorbeeld aan een kitten dat veel vlooien of teken heeft. Dit laatste kan voorkomen als jij een kitten op straat hebt gevonden en in huis hebt genomen. Vlooien en teken zijn parasieten die je het beste zo snel mogelijk kunt bestrijden. Jouw kitten kan er ziek van worden (bloedarmoede) wanneer het er veel zijn. En je wilt die parasieten niet in huis hebben. Ze kunnen andere huisdieren, kinderen of jouzelf te pakken nemen.

In dit soort situaties kan een beetje dwang nodig zijn. Bij voorbeeld omdat de teken op het hele lijfje van jouw kitten zitten. Dan moet je hem op zijn rug leggen om teken op de buik en tussen de voetkussentjes uit te kunnen halen. Maar ook in deze situaties kun je het kitten rustig benaderen, oppakken, aaien en gerust stellen voordat je van start gaat. Je kunt de teken in een aantal sessies verwijderen. Het kan misschien niet in één keer als het er veel zijn. Als je een rustpauze inlast, kun je het kitten weer wat lekkers geven.

Wie niet sterk is, moet slim zijn
Een kitten hoeft niet bij alle behandelingen gehanteerd te worden. Een aantal dingen kun je ook slim aanpakken zodat jij en het kitten er nauwelijks last van hebben. Vlooiendruppels kun je rustig en snel toedienen wanneer een kitten op je schoot ligt te slapen. Of in een klimpaal ligt te rusten waar jij er goed bij kunt. Je hoeft alleen wat op de juiste plek te aaien en de haren opzij te duwen (en dat kun je al eerder oefenen) en de druppels aanbrengen. 

Je kunt het kitten ook voor de gek houden. Wanneer je een kitten een wormkuur geeft, kun je hem ook verleiden met smeerkaas of smeerworst waar het pilletje in verstopt zit. Vaak happen ze dit in één keer op en slikken het snel door. Maar het lukt helaas niet altijd. Jij kunt het net treffen dat jouw kitten een slimmerik is die de smeerkaas of smeerworst weg-likt en het pilletje weer uitspuugt. Het is dan ook altijd even kijken wat voor type kat jouw kitten is en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Jong geleerd is oud gedaan
Wanneer je jouw kitten allerlei handelingen leert ondergaan als hij nog jong en onbevangen is, dan heb je daar later veel profijt van. Je kunt zelf makkelijker handelingen uitvoeren als jouw kitten een volwassen kat is. Bij de dierenarts is jouw kat makkelijker te hanteren en te behandelen en dit geeft jouw kat minder stress. 

Ik ben aangesloten bij: