“In Nederland worden katten, net als mensen, steeds ouder”

We geven ze beter te eten, ze kunnen lekker warm in een mandje bij de kachel liggen en ziektes worden sneller en beter behandeld. Kortom, onze geliefde huiskat heeft, uitzonderingen daargelaten, een goed leven.

Er komt een moment dat u uw kat een senior kunt noemen. Maar wanneer is een kat een senior? Over het algemeen wordt de volgende indeling van leeftijdsfasen bij de kat gebruikt:

  • 0 – 6 maanden – kitten
  • 7 – 24 maanden – puber
  • 3 – 6 jaar – volwassen
  • 7 – 10 jaar – middelbaar
  • 11 – 15 jaar – senior
  • ouder dan 15 jaar – geriatrisch

Ouderdom komt met gebreken, ook bij katten. Een ouder wordende kat kan  gedragsproblemen, ziektes en kwalen krijgen.

Uw kat kan bijvoorbeeld last krijgen van zijn nieren, schildklier of artrose. Deze ziektes kunnen trouwens ook op jongere leeftijd ontstaan. Gedragsveranderingen, zoals naast de bak gaan plassen, agressie en meer gaan mauwen kunnen een medische oorzaak hebben. Het kan zijn dat vanwege zijn leeftijd hij zijn kattenbak niet goed meer kan vinden, pijn heeft of in de nacht niet meer goed kan zien. Wanneer er gedragsveranderingen zijn overleg dit dan met uw dierenarts of gedragstherapeut.

Gelukkig kunt u met de nodige aanpassingen in huis en een regelmatige check bij uw dierenarts het leven van uw seniorkat een stuk aangenamer maken.

Tips om het leven van je kat aangenamer te maken:

  • Seniorencheck voor uw kat  Ziet uw veranderend gedrag bij uw kat, ga dan naar de dierenarts. Dit laatste geldt eigenlijk voor alle leeftijden. Vanaf de leeftijd van 10 jaar kunnen katten (beginnende) ouderdomskwalen krijgen. Het is verstandig om minimaal 1x per jaar naar de dierenarts te gaan voor een uitgebreide seniorencheck. De dierenarts kan dan controleren of uw kat pijn heeft, zijn bloeddruk meten en controleren of zijn organen nog goed werken. Hiermee kan tijdig ingegrepen worden mochten er ziektes, pijn en/of ongemak ontstaan. 

  • Pas uw huis aan De meeste katten krijgen vroeg of laat last van artrose. Hun gewrichten hebben vaak te lijden gehad van al het springen op en van dingen. Plaats bronnen zoals eten en drinken, slaap- en krabplekken en de kattenbakken op makkelijk bereikbare plekken. Zorg daarnaast voor meerdere zachte en warme plekken. Het liefst verdeeld over de meerdere ruimtes waar uw kat komt. Zijn er favoriete plekken die wat hoger zijn? Maak dan opstapjes zodat hij stapsgewijs naar dat plekje kan komen.

  • Blijf vooral spelen Veel katten op hoge leeftijd hebben nog behoefte aan spel. Wanneer uw kat vergevorderde artrose heeft zal hij waarschijnlijk niet meer spelen. Behandeling van de artrose kunnen uw kat weer laten spelen. Pas uw spel aan door hem meer te laten sluipen naar het speeltje. U kunt beter wat vaker en korter spelen dan een keer per dag een half uur. Daarnaast kunt u hem (trappel- en/of geur)speeltjes geven waardoor hij zelf het tempo kan bepalen waarin hij wil spelen.

Ik ben aangesloten bij: