“Het nieuwe kitten is bij jou in huis. Voor jou breekt een leuke en misschien spannende periode aan. Voor het kitten is het zeker spannend”

Hij komt uit een nestje met moederpoes en broertjes en zusjes. Een nestje waar het kitten zich geborgen en veilig voelde. En nu moet hij wennen aan een nieuw huis met voor hem nog onbekende mensen en misschien ook kinderen. Alles is nieuw en alles ruikt anders. Misschien heb je een dekentje of een pluchen speeltje meegekregen uit het nest. Met een vertrouwd luchtje zal het kitten zich wat relaxter voelen.

Bij voorkeur starten in één ruimte
Voor een kitten in een nieuwe woonomgeving is het fijn als hij eerst in één ruimte kan wennen. Een rustige ruimte met brokjes, water een paar speeltjes en waar een kattenbak staat. Plus een plek waar hij kan schuilen want alles is nieuw en spannend. Bij voorbeeld een klimpaal waar ook dichte mandjes aanzitten. Maar het kan ook met een doos waar je een dekentje in legt. Voor een kitten is dit fijn, zeker wanneer hij toch wat bang is in het begin. Daar hoef je overigens niet van te schrikken. Veel kittens, hoe nieuwsgierig en ondernemend ook, kunnen de eerste dagen wat bang zijn en wegkruipen. De overgang van het veilige nest naar een onbekend nieuw thuis is best groot. 

Rustig laten wennen
Het is fijn voor je kitten om rustig te kunnen wennen aan jou, eventuele huisgenoten en de nieuwe omgeving. Je kunt bij het kitten gaan zitten en hem aaien en oppakken en op schoot nemen. Een kitten zal de warmte aangenaam vinden. Al wil niet ieder kitten op schoot liggen. Dat ligt ook aan wat hij al vanuit zijn eerste huis heeft meegekregen. Je kunt het kitten de eerste weken het voer geven dat hij gewend is. Dan is niet alles anders. En doordat jij hem voer geeft, zal hij jouw aanwezigheid gaan waarderen. Ook de liefde van het kitten gaat door de maag! Omdat kittens erg speels zijn, kun je hier goed gebruik van maken. Je kunt iedere dag verschillende spelletjes met hem doen waarbij hij kan rennen en klimmen en klauteren. Vooral een schuw kitten kun je met spel verleiden om tevoorschijn te komen. Een kitten zal regelmatig even slapen om uit te rusten. In het begin ook om alle nieuwe prikkels te verwerken. Daarom heeft hij behoefte aan een rustige en veilige slaapplek. 

Het hele huis verkennen
Gaandeweg zal het kitten steeds meer gewend zijn aan de nieuwe geluiden en geuren in huis. Hij zal minder schrikken van prikkels omdat hij weet dat er niets vervelends gebeurt. Hij is zich steeds meer thuis gaan voelen. Wanneer je het idee hebt dat het kitten ontspannen in één ruimte verblijft, kun je de deur open zetten en hem op eigen tempo een volgende ruimte laten verkennen.  Zo neemt hij langzamerhand het hele huis in beslag. En went hij in een rustig tempo aan steeds meer geluiden, zoals van een wasmachine en de douche. Maar ook aan andere geuren, kamers en spullen.

Waar kun je nog meer op letten:

  • Kittens zijn jong en speels, zij overzien het gevaar niet en kunnen zo maar een glazen vaas of bloempot omtrekken. Probeer met deze kittenblik naar jouw huis en spullen te kijken.

  • Zijn er spullen die kittenspel uitlokken maar ook gevaarlijk kunnen zijn? Kijk dan of je die tijdelijk op een veilige plek kunt opbergen.

  • Een kitten zal ook moeten leren om alleen te zijn. Bouw dit in stapjes op door hem steeds iets langer alleen te laten.
  • Een kitten kan zich de eerste dagen uit angst ook ergens verstoppen waar je niet bij kunt. Achter een koelkast of een wasmachine bij voorbeeld. Een beetje toezicht op het kitten is zeker de eerste dag en weken belangrijk.

  • Voor een kitten is het niet fijn als hij de eerste paar nachten al meteen alleen door moet brengen. Je kunt hem meenemen op jouw slaapkamer waar je een kattenmand neer kunt zetten. Of je kunt zelf een paar dagen bij het kitten gaan slapen in de ruimte in huis waar hij verblijft.
  • Geniet vooral van het kitten!
    Zoals je hebt kunnen lezen, is het belangrijk om een aantal dingen goed te regelen voor jouw kitten zodat hij zich op zijn gemak voelt bij jou thuis. Maar minstens zo belangrijk is dat je zelf ook plezier aan het kitten beleeft. Want wat is er nu fijner dan een spinnend kitten op je schoot! Of een kitten die vrolijk rennend door je woonkamer sjeest. En te gaan ontdekken hoe het karakter van het kitten zich verder vormt naarmate hij groter en ouder wordt. Want iedere kat is uniek. En het is voor jou nog gezond ook. Uit onderzoek is bij voorbeeld bekend dat het (aai)contact met katten en kittens bloeddrukverlagend werkt en het welzijn van mensen bevordert. Daarom wens ik je vooral ook veel plezier toe met het kitten!

Ik ben aangesloten bij: