De introductie van jouw kitten met je hond

Je kent vast het spreekwoord “leven als kat en hond” wel. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn en kunnen katten en honden vredig met elkaar samenleven. Een stapsgewijze introductie met elkaar helpt hierbij.
Wanneer jouw kitten al vroeg heeft geleerd dat honden bij hun omgeving horen dan vergroot dit de kans op een goede relatie. Ook helpt het als je hond al katten gewend is, deze niet als prooi ziet en goed naar jou luistert. 

Welke stappen kan je zetten om de kans op vreedzaam samenleven te vergroten?

Stap 1: een veilige kamer en geuren uitwisselen. Geef je kitten een veilige kamer waar de hond niet kan komen. In deze kamer staan dan zijn kattenbak, water, slaapplek, schuilplek en krabpaal. Je kunt ze alvast rustig aan elkaars geur laten wennen door slaapdekentjes uit te wisselen. Je kunt ook je kitten laten ruiken aan een borstel met haren van je hond hierop en andersom. Als zowel je kitten als je hond hier rustig op reageren dan kan je ze langzaam verder aan elkaar laten wennen. 

Stap 2: de deur op een kier. Reageren zowel je hond als het kitten rustig op elkaars geur dan kan je hen kennis laten maken met elkaar. Doe dit door een deur op een kiertje te zetten of een hordeur te plaatsen, waarbij je kitten aan de ene kant zit en je hond aan de andere kant. Lijn je hond hierbij aan omdat je niet wil dat hij te snel contact wil maken met je kitten. Het is de eerste keer dat ze elkaar zien en dit is een spannend moment voor jullie allemaal. De eerste indruk is heel belangrijk. Als je kitten niet blaast, gromt, een hoge rug maakt of wegrent, maar op een afstandje de situatie inschat dan kan je de deur wat verder openen. Je hond moet echter op afstand blijven, uit zijn enthousiasme kan hij te snel willen kennismaken. Je kunt hem als hij blijft zitten belonen met een hondenkoekje. Veel katten kijken liever de kat uit de boom en willen dus rustiger kennismaken. Als je kitten wel met blazen, grommen of wegrennen dan gaat het nog te snel voor je kitten. Doe de deur dan gewoon weer dicht. En herhaal dit op een ander moment tot je kitten wel rustig reageert op je hond.   

Stap 3: onder supervisie bij elkaar. Blijven je kitten en je hond rustig op elkaar reageren dan kan je ze, onder supervisie, bij elkaar laten. Een aantal aanpassingen in huis kunnen ervoor zorgen dat dan ook geen vervelende situaties tussen hen kunnen ontstaan. Situaties zoals dat je hond achter je kitten aanrent of je kitten begint te grommen of te blazen naar je hond kunnen hiermee voorkomen worden. Op de momenten dat je kitten niet los rondloopt maar in zijn eigen kamer is kan je je hond natuurlijk los rond laten lopen. Zo kan hij ook snuffelen aan de plekken waar het kitten geweest is en steeds meer wennen aan zijn aanwezigheid. 

Aanpassingen in huis

Omdat sommige honden een kat als prooidier kunnen zien of gewoon willen spelen met je kitten maar je kitten hier misschien (nog) niet aan toe is, is het belangrijk om de omgeving voor je kitten veilig te maken. Veel katten vinden het fijn om vanuit meerdere hogere plekken de omgeving te kunnen overzien en dan zelf te kiezen wanneer ze contact willen hebben met je hond. Zeker als het kitten geen honden gewend is, is dit belangrijk. Hier kan hij dan naar toe springen wanneer de hond te enthousiast op hem reageert. Daarnaast kan je nog andere aanpassingen in huis doen om de introductie tussen je hond en kitten goed te laten verlopen. Zo kan je denken aan een traphekje bij doorgangen, waar je kitten dan wel overheen kan springen en je hond niet. Je kitten kan dan ook altijd veilig naar zijn kattenbak, water en voer. En wanneer je kitten los in de woonkamer rondloopt kan je je hond in een bench houden met een lekkere kluif zodat hij meer bezig is met de kluif dan met het kitten. Ook kan je je hond aangelijnd houden wanneer je kitten in zijn buurt rondloopt. Dat zorgt ervoor dat hij je kitten niet te snel benaderd. 

De introductie van je hond met je kitten zit vol uitdagingen, maar met bovenstaande stappen vergroot je de kans op vriendschap tussen hen. Laat ze in de eerste weken echter nog niet zonder toezicht bij elkaar, dan kunnen zowel je kitten als je hond langzaam wennen aan het samenleven met elkaar en voorkom je vervelende situaties. 

Ik ben aangesloten bij: