“Veel katten hebben als kitten niet geleerd om in de reismand te gaan of hij heeft een vervelende ervaring hiermee gehad. Dit is voor u, maar ook voor uw kat, stressvol, vooral als hij een keer naar de dierenarts moet. U kunt deze stress verminderen door hem, stapsgewijs, aan de reismand te laten wennen”

Zet de reismand, als onderdeel van het interieur, neer op een zonnige plek. Doe dit zonder de kap en plaats hierin een dekentje waar zijn geur aan zit. Zo creëert u een fijne slaapplek. Slaapt hij niet in het reismandje? Kijk dan of hij spelenderwijs wel het reismandje in- en uitloopt. Of leg er geregeld een lekker snoepje of (geur)speeltje in. 

Plaats de kap er pas op wanneer uw kat geregeld de reismand in gaat. Doet hij dit? Sluit dan het hekje eens, heel kort. Gaat dat goed? Dan kunt u het hekje langer sluiten. Wanneer dit ook goed gaat dan kunt u de reismand heel kort optillen. Rondlopen met uw kat in de reismand is dan de laatste stap. Uw kat reageert waarschijnlijk beter wanneer u hem bij al deze stappen beloont met iets wat uw kat heel lekker vindt.

Mogelijk reageert uw kat onvoldoende op bovenstaande tips. Of misschien wilt u uw kat ook laten wennen aan het bezoeken van de dierenarts en het reizen met de auto. Een gediplomeerd gedragstherapeut kan u daarbij helpen. 

Nog wat tips om je kat in de reismand te krijgen:

  • Er zijn veel leuke reismanden te koop, maar welke vindt uw kat nou fijn? Veel katten vinden het fijn om in de reismand te kunnen bewegen en rondjes te draaien. De reismand moet dus groot genoeg zijn. Om te voorkomen dat uw kat uit de reismand getrokken moet worden kunt u het beste een reismand gebruiken waar de bovenkant van af kan. Is uw kat erg angstig? Leg dan eens een handdoek over de reismand heen.

  • Er zijn katten die zo bang zijn voor de reismand en de dierenarts dat u er misschien voor kiest om zo min mogelijk de dierenarts te bezoeken. Er is echter medicatie die gegeven kan worden om angst te voorkomen waardoor hij makkelijker de reismand in gaat. En hij beter behandeld kan worden door uw dierenarts. Overleg met uw dierenarts of dit voor uw kat ook nodig is en welke medicatie het beste gegeven kan worden. 

  • Het komt geregeld voor dat wanneer een kat na behandeling door de dierenarts weer thuiskomt, hij door een andere kat in huis aangevallen wordt of dat een van de katten angstig reageert. Uw kat neemt een vreemde geur mee wanneer hij terugkomt van de dierenarts. Om te voorkomen dat uw katten ruzie krijgen kunt u het beste de behandelde kat bij thuiskomst in een andere kamer zetten. Na een paar uur heeft hij zich lekker gewassen en kunt u hem weer rond laten lopen. 

Ik ben aangesloten bij: