Buren hebben overlast van mijn kat

2023-01-20T13:02:08+01:00

“Hebben je buren aangegeven dat ze overlast van je kat ervaren? 

Bijvoorbeeld omdat hij in hun tuin poept of op vogels in hun tuin jaagt? Neem dit serieus en probeer samen tot een oplossing te komen voordat de relatie met je buren verziekt is. Schakel eventueel iemand in die jullie hierbij kan helpen zoals een gedragstherapeut, wijkagent of iemand anders die jullie beiden vertrouwen.

Wat kan je verder doen?:

 • Voorkomen jacht op vogels 

  • Uit onderzoek (universiteit van Exeter) is gebleken dat het geven van (nat) voer met een hoog proteïnegehalte (veel vlees) en dagelijks zo’n 5 à 10 minuten met je kat spelen de prooivangst verlaagt met zo’n 25%! 
  • De birdsbesafe kattenband is een gekleurd bandje wat je om kunt doen bij je kat. Hierdoor zien vogels de kat veel sneller en kunnen ze vluchten. Dit is een effectieve manier om de jacht op vogels te verminderen. Helaas is dit bandje (nog) niet verkrijgbaar in Nederland, maar wel online. 
  • Je kat binnenhouden in de periodes dat vogels hun nest bouwen en hun jongen groot brengen. Of je kan je kat binnenhouden rond zonsopgang en zonsondergang. Dit is het tijdstip dat veel prooidieren actief zijn.
  • Je kunt bomen met nesten beschermen door hier een band met pinnen om te plaatsen, kippengaas en dergelijke. Hierdoor kan de kat niet in de boom klimmen en dus niet bij een nest komen.
 • Voorkomen in de tuin van je buren komen

  • Als de buren ook katten hebben die buiten komen en jullie katten hebben regelmatig ruzie met elkaar, dan kunnen jullie onderling een afspraak maken op welke tijden welke katten naar buiten kunnen. 
  • Of jullie zetten beiden jullie tuinen af en maken deze interessant voor jullie katten. 
  • Hebben de buren zelf geen katten, dan is het nogal wat om hen te vragen hun tuin af te zetten. Dit kan je dan wel met je eigen tuin doen. 
  • Kijk naar de route die je kat bewandelt om in de tuin van de buren te komen. Mogelijk kan je deze route blokkeren zodat je kat niet meer in die tuin kan komen.
  • Plaatsen van de SSscat op strategische plekken kan helpen om een vreemde kat uit je tuin te houden. Deze heeft een bewegingssensor en sprayt een veilig afschrikmiddel wanneer er binnen een meter een kat langsloopt. Dit kan effectief zijn, maar is niet handig als je eigen katten ook buiten komen.
 • Poepen en/of plassen in de tuin van de buren
  Veel katten hebben een voorkeur voor zand en aarde om in te poepen en plassen. Daarnaast kan er ook een territoriale factor meespelen. Zeker als de buren zelf geen katten hebben kan hun tuin hiervoor gebruikt worden. Dit is een lastig probleem om te doorbreken. 

  • Zorg in je eigen tuin voor een goede plek waar je kat zijn behoeftes kan doen door bijvoorbeeld wat zand te storten en deze geregeld schoon te scheppen. 
  • Zorg voor een of meerdere kattenbakken zodat je katten daar hun behoeftes kunnen doen.
  • De buren kunnen bijvoorbeeld de SSscat bij een plek plaatsen waar katten hun behoeftes in hun tuin doen. 
  • Het plaatsen van struikjes met doorns of het plaatsen van veel planten dicht op elkaar kan het lastiger maken voor katten om daar hun behoeftes te doen.

Ik ben aangesloten bij:

Goede voornemens voor je volslanke kat

2023-01-05T12:50:13+01:00

“Goede voornemens voor je volslanke kat.”

In Nederland groeit het aantal katten met overgewicht. Uw kat kan dikker worden na castratie, maar verveling en te weinig lichaamsbeweging spelen vaak ook een rol. En zo wordt uw kat langzaam maar zeker dikker. Het ziet er misschien wel gezellig uit zo’n “dikkie-dik” poes of kater, maar overgewicht is ongezond en kan leiden tot bijvoorbeeld diabetes. Begin daarom het nieuwe jaar met het goede voornemen om uw kat af te laten vallen.

Normaal gesproken eet een kat meerdere keren per dag kleine hoeveelheden. Hier is zijn spijsvertering op gebaseerd. Daarom kan onbeperkt voeren een goed idee zijn. Maar nou zal net uw kat niet stoppen met eten wanneer u de hele dag brokjes hebt staan.

Wanneer u dit dan verminderd dan kan dit frustratie bij uw kat opleveren, gewoon omdat hij honger heeft en niet kan bedenken dat het gezonder voor hem is om wat af te vallen. Wat u dan kunt doen is hem over meerdere keren per dag voer geven. Dit kan bijvoorbeeld door een voerautomaat neer te zetten. Deze kan u voor een aantal keer per dag en nacht instellen. Neem de nacht hierin ook mee, veel katten willen ook graag in de nachts wat eten. Er zijn trouwens ook brokjes en natvoer te koop die meer verzadiging geven en minder calorieën bevatten.

Tips om je kat te laten afvallen:

 • Stapje voor stapje afvallen.
  Naast het feit dat het gezonder voor uw kat is om op gewicht te zijn, wordt hij vaak ook actiever nadat hij is afgevallen. Laat hem in kleine stapjes afvallen. Het is ongezond voor hem als hij te snel afvalt! Geef hem geen tussendoortjes meer of als u dit wilt doen, geef dan wat van zijn brokjes. Natvoer bevat trouwens minder calorieën dan brokjes en het bevat meer vocht. Dus u kunt beter een combinatie van nat- en droogvoer geven.

 • Laat je kat werken voor zijn eten.
  Verveling speelt vaak ook een rol bij overgewicht. Laat uw kat daarom werken voor zijn eten. Dan slaat u twee vliegen in een klap. Hij krijgt meer beweging én hij krijgt een beloning voor het harde werken. U kunt beginnen door een portie van zijn brokjes, brokje voor brokje, weg te gooien, hier kan hij dan lekker achteraanrennen. Daarnaast kan u ook voerpuzzels gebruiken waaruit hij dan brokjes moet hengelen en langzamer gaat eten.

 • Bewegen, bewegen, bewegen
  Laat uw kat(ten) meer bewegen door regelmatig met hem te spelen. Laat hem lekker de ‘prooi’ besluipen of naar het vogeltje aan een hengel springen, ook het rennen over meubels en klimmen in palen kosten een hoop energie. Zeker als u dit een paar keer per dag, ongeveer 15 minuten, doet. Bouw het spelen echter wel op, hij is misschien al een tijdje niet meer gewend om in beweging te komen en dan kan veel spelen belastend zijn.

Ik ben aangesloten bij:

Help je luie huistijger om te spelen

2023-01-20T12:47:29+01:00

“Elke kat wil spelen ongeacht of je een kater of een poes hebt. Binnenkatten spelen wel meer dan katten die geregeld buiten komen”

Beperkingen zoals blindheid en een pootje missen, heeft weinig tot geen invloed op het spelgedrag. Vanaf een jaar of 7 kan het spelgedrag verminderen. Katten willen dan nog wel spelen, maar vaak korter en minder regelmatig. Ook katten met artrose spelen minder vaak en korter. Gewoon omdat dit pijn doet.

Tips om je huistijger te stimuleren om te spelen:

 • Katten wennen snel aan een speeltje en kunnen er dan op uitgekeken raken. Ze willen gewoon afwisseling! Probeer verschillende speeltjes om te kijken welke favoriet zijn bij jouw kat(ten).

 • Als je meerdere katten hebt dan heb je ook meerdere type speeltjes nodig. 

 • De meeste katten vinden het interessanter om met een speeltje te spelen dat het gedrag van zijn favoriete prooidier, zoals een muis of insecten, nabootst. 

 • Stil op de grond liggende speeltjes lijken op dode prooi, mogelijk vindt jouw kat dit niet interessant. Koop eens een hengel met veren, muisjes op batterijen of een robotvisje in een bak met water. 

 • Je kunt met een speelhengel prooigedrag goed nadoen en hem veel energie laten verbruiken door gebruik te maken van zijn klimpalen, meubilair e.d. 

 • Wees creatief in het spelen met je kat. Je kunt bijvoorbeeld dozen met gaten neerzetten waarin je dan een (geur) speeltje legt. 

 • Een kat is een solitaire jager, misschien vindt hij het niet fijn dat er een andere kat of huisdier in de buurt is als hij wil spelen. Probeer dan eens om met hem te spelen als de andere huisdieren niet in de buurt zijn.

 • Ook heeft het tijdstip invloed op spelgedrag. Veel katten hebben geen behoefte om te spelen als ze net gegeten hebben of als ze liggen te slapen. Probeer dan eens voordat je hem eten geeft met hem te spelen of in de periode dat hij wakker is.

 • Als je een kat hebt die veel buiten komt kan het zijn dat hij daar gewoon genoeg te doen heeft en als hij binnenkomt alleen maar aandacht wil, wil rusten of gewoon wil eten. Je kunt dan eens kijken of je met hem kunt spelen voordat hij naar buiten gaat. 

 • Je kunt je kat ook mentaal meer bezighouden met voerpuzzels, voerballen of het verstoppen van brokken op verschillende plekken in huis. Is je kat al op leeftijd? Laat de dierenarts dan nagaan of hij misschien een fysieke kwaal heeft waardoor hij minder speelt. 

Ik ben aangesloten bij:

Mijn Kat eet niet!

2021-03-22T08:53:07+01:00

“Met alle aandacht die er is voor katten met overgewicht wordt een andere groep katten vaak vergeten. “

Namelijk de katten die slecht eten. Ik weet geen aantallen, maar ik word regelmatig gebeld met de vraag waarom hun kat zo slecht eet en hoe dit te veranderen. Je wil als liefhebbende katteneigenaar graag zien dat je kat goed eet en als dat niet zo is dan is dat vaak stressvol.  

Maar hoe vaak eten katten eigenlijk? Het natuurlijke patroon van katten is zo’n tien tot twintig keer per dag wat eten. De hoeveelheid hangt, onder andere, af van leeftijd, gezondheid en activiteitenniveau, daar is geen standaard voor te geven. Het beste kan je je kat onbeperkt brokjes geven afgewisseld met natvoer. Als een volwassen kat als kitten geen honger heeft gekend of concurrentie om voedsel heeft ervaren dan is de kans kleiner dat hij te veel zal eten. Mocht hij echter al het voer wat hem aangeboden wordt in een keer naar binnen schrokken dan kan je het voedsel beter meerdere keren per dag, verspreid over de dag en de nacht aanbieden. Katten zijn nachtdieren en willen dan ook wat eten.

Heb je een zogeheten kieskeurige kat? Waarschijnlijk heeft je kat als kitten maar beperkt met verschillende smaken en texturen kennisgemaakt, de kans is dan groter dat zij als volwassen kat vreemd voedsel niet aannemen. Je kunt het beste uitproberen welke smaken (geur), textuur (nat- en/of droogvoer) bij je kat in de smaak vallen. Blijkt hij een voorkeur te hebben voor voer waar kip in zit, maar eet hij geen vis? Laat hem dan genieten van een bakje met voer waar kip in zit. 

Heeft je kat altijd lekker gepeuzeld en is hij nu slechter gaan eten? Dan is er waarschijnlijk wat veranderd in zijn omgeving of er is iets medisch aan de hand! Het kan zijn dat je kat niet zo goed met je andere katten op kan schieten of misschien heb je een nieuwe kat in huis. Katten zijn in principe solitaire eters en vinden het niet prettig als hij vlak bij een andere kat moet eten. Met het aanbieden van eten op afstand van de andere kat, het liefst uit het zicht van elkaar of op verschillende hoogtes, voorkom je dit. Ook op meerdere plekken brokjes in huis neerzetten helpt het voorkomen van voedselconcurrentie, je kat kan dan altijd ergens wat eten. 

Maar er kan ook een medische oorzaak zijn. Je kat kan bijvoorbeeld misselijk zijn of last van zijn gebit hebben. Er kunnen echter ook andere medische oorzaken zijn. Veel mensen denken trouwens dat een kat wel gaat eten als hij maar genoeg honger heeft, maar dit is niet altijd het geval. Als een kat meerdere maaltijden op een dag niet opeet, biedt hem dan wat anders aan. Eet hij dit ook niet neem dan contact op met je dierenarts. Een kat kan namelijk veel slechter tegen een dag niet eten dan mensen.

Tips om het leven van je kat aangenamer te maken:

 • Plaats de etensbak op minimaal twee meter afstand van de kattenbak. Hetzelfde geldt voor de water- en voerbak.
 • Plaats het eten in een grote metalen, glazen of keramieken bak, deze nemen de geur van voedsel minder snel op. De grootte van de bak is ook belangrijk. De snorharen moeten de randen niet raken, deze zijn namelijk heel gevoelig.
 • Laat het natvoer niet te lang staan, na een half uurtje gaat het voor de gevoelige neus van je kat al stinken naar iets wat bedorven is. Biedt natvoer op kamertemperatuur aan, hierdoor komt de geur beter vrij.

 • Brokjes kan je wel de hele dag laten staan, maar deze verliezen op een gegeven moment ook hun geur. Je kunt de overgebleven brokjes mengen met nieuwe brokjes of terug doen in de zak zodat de kans groter is dat ze deze brokjes alsnog op eten.  

Ik ben aangesloten bij:

Een goede oude dag voor uw kat

2021-03-03T13:32:58+01:00

“In Nederland worden katten, net als mensen, steeds ouder”

We geven ze beter te eten, ze kunnen lekker warm in een mandje bij de kachel liggen en ziektes worden sneller en beter behandeld. Kortom, onze geliefde huiskat heeft, uitzonderingen daargelaten, een goed leven.

Er komt een moment dat u uw kat een senior kunt noemen. Maar wanneer is een kat een senior? Over het algemeen wordt de volgende indeling van leeftijdsfasen bij de kat gebruikt:

 • 0 – 6 maanden – kitten
 • 7 – 24 maanden – puber
 • 3 – 6 jaar – volwassen
 • 7 – 10 jaar – middelbaar
 • 11 – 15 jaar – senior
 • ouder dan 15 jaar – geriatrisch

Ouderdom komt met gebreken, ook bij katten. Een ouder wordende kat kan  gedragsproblemen, ziektes en kwalen krijgen.

Uw kat kan bijvoorbeeld last krijgen van zijn nieren, schildklier of artrose. Deze ziektes kunnen trouwens ook op jongere leeftijd ontstaan. Gedragsveranderingen, zoals naast de bak gaan plassen, agressie en meer gaan mauwen kunnen een medische oorzaak hebben. Het kan zijn dat vanwege zijn leeftijd hij zijn kattenbak niet goed meer kan vinden, pijn heeft of in de nacht niet meer goed kan zien. Wanneer er gedragsveranderingen zijn overleg dit dan met uw dierenarts of gedragstherapeut.

Gelukkig kunt u met de nodige aanpassingen in huis en een regelmatige check bij uw dierenarts het leven van uw seniorkat een stuk aangenamer maken.

Tips om het leven van je kat aangenamer te maken:

 • Seniorencheck voor uw kat  Ziet uw veranderend gedrag bij uw kat, ga dan naar de dierenarts. Dit laatste geldt eigenlijk voor alle leeftijden. Vanaf de leeftijd van 10 jaar kunnen katten (beginnende) ouderdomskwalen krijgen. Het is verstandig om minimaal 1x per jaar naar de dierenarts te gaan voor een uitgebreide seniorencheck. De dierenarts kan dan controleren of uw kat pijn heeft, zijn bloeddruk meten en controleren of zijn organen nog goed werken. Hiermee kan tijdig ingegrepen worden mochten er ziektes, pijn en/of ongemak ontstaan. 

 • Pas uw huis aan De meeste katten krijgen vroeg of laat last van artrose. Hun gewrichten hebben vaak te lijden gehad van al het springen op en van dingen. Plaats bronnen zoals eten en drinken, slaap- en krabplekken en de kattenbakken op makkelijk bereikbare plekken. Zorg daarnaast voor meerdere zachte en warme plekken. Het liefst verdeeld over de meerdere ruimtes waar uw kat komt. Zijn er favoriete plekken die wat hoger zijn? Maak dan opstapjes zodat hij stapsgewijs naar dat plekje kan komen.

 • Blijf vooral spelen Veel katten op hoge leeftijd hebben nog behoefte aan spel. Wanneer uw kat vergevorderde artrose heeft zal hij waarschijnlijk niet meer spelen. Behandeling van de artrose kunnen uw kat weer laten spelen. Pas uw spel aan door hem meer te laten sluipen naar het speeltje. U kunt beter wat vaker en korter spelen dan een keer per dag een half uur. Daarnaast kunt u hem (trappel- en/of geur)speeltjes geven waardoor hij zelf het tempo kan bepalen waarin hij wil spelen.

Ik ben aangesloten bij:

Drinkt mijn kat wel genoeg

2021-03-03T13:31:52+01:00

“Ik hoor het regelmatig van mensen, mijn kat drinkt zo slecht. Maar is dat ook zo?”

Een kat heeft ongeveer 50 ml vocht per kilo kat per dag nodig. Dat betekent voor een kat van 4-5 kilogram dat deze ongeveer 200-250 ml vocht per dag nodig heeft. Wanneer je je kat observeert en tijdelijk afgepast water aanbiedt dan zie je hoeveel je kat drinkt. 

Katten halen hun vocht niet alleen uit drinkbakjes maar ook uit natvoer of uit het eten van prooien. Maar als je kat niet buiten komt dan zal hij geen prooi eten en er zijn ook katten die alleen brokken te eten krijgen.

Waarom is voldoende drinken belangrijk voor katten? Net als mensen moeten katten voldoende vocht binnen krijgen om bijvoorbeeld uitdroging te voorkomen. Maar ook om ervoor te zorgen dat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Voldoende vocht ontlast de nieren en de blaas. Meer drinken helpt om de urine minder geconcentreerd te houden en de kans op blaasproblemen kleiner te maken. En de nieren kunnen met voldoende vocht de afvalstoffen beter afvoeren. Dus voldoende drinken is belangrijk!

Tips om je kat meer te laten drinken:

 • Verblijft je kat (voornamelijk) binnen? Biedt dan regenwater aan en zorg er voor dat dit water geen chemicaliën e.d. kan bevatten.

 • Komt je kat wel buiten? Creëer dan een veilige plek in je tuin waar hij kan drinken, dit kan gewoon een stenen plantenschotel of een emmer zijn.

 • Krijgt je kat nu alleen maar brokken? Overweeg dan om twee maal per dag wat natvoer te geven, hier zit veel vocht in en bevat ook minder calorieën.

 • Drinkt je kat te weinig uit de drinkgelegenheden die je aanbiedt? Voeg dan wat water toe aan het natvoer. Of geef hem af en toe ook kattenmelk. 

 • Geef je je kat alleen uit plastic bakjes water? Probeer dan eens om ook water te geven uit een bak van keramiek of glas. Zoals een drinkglas zijn of een soepbord.

 • Er zijn katten die graag uit een waterfontein drinken, maar er zijn ook katten die dit niet prettig vinden. Je kunt het uitproberen met een fonteintje, met daarnaast ook nog andere type drinkgelegenheden. Dan zie je welke voorkeur je kat heeft.

 • Plaats meerdere drinkgelegenheden op verschillende plekken in huis zodat je kat kan kiezen, zeker bij meerkatshuishoudens is dit belangrijk.

 • Plaats de drinkgelegenheden op minimaal 2 meter afstand van het eten en ook op minimaal 2 meter van de kattenbak.

 • Ververs de drinkgelegenheden dagelijks.

 • Maak de bakjes het liefst schoon zonder schoonmaakmiddelen. Dit om te voorkomen dat je kat nog wat schoonmaakmiddel ruikt en daardoor niet meer uit die bak drinkt.

 • Probeer eens een vissenkom met daarin een (liefst bewegend) speeltje of doe er in de zomer wat  ijsblokjes bij. Dit kan je kat motiveren om met het water te gaan spelen, vervolgens zijn pootje aflikt en ontdekt dat hij daar ook uit kan drinken.

Ik ben aangesloten bij:

Ga naar de bovenkant