Katten en Stress: hoe herken je dit en wat kun je eraan doen?
Katten houden van een voorspelbare en controleerbare omgeving. Mocht dit niet of onvoldoende lukken dan is de kans groot dat hij stress ervaart. Stress bij katten kan verschillende oorzaken hebben en kan leiden tot een reeks gezondheids- en gedragsproblemen. In deze blog bespreken we hoe je stress bij katten kunt herkennen, wat mogelijke oorzaken zijn, en wat je kunt doen om je kat te helpen.
Wat is stress bij katten?
Stress is een natuurlijke reactie op veranderingen of bedreigingen in de omgeving. Bij katten kan stress worden veroorzaakt door diverse factoren zoals vreemde geluiden, nieuwe meubels, verhuizing, nieuwe huisdieren, veranderingen in routine of gezondheidsproblemen. Het is echter niet zo dat stress per definitie slecht is. Dus het is ook belangrijk om te kijken in welke situatie je stress bij je kat ziet. Er bestaat zowel acute stress als chronische stress. Vooral chronische stress kan ernstige gevolgen hebben voor het welzijn van je kat, zowel fysiek als emotioneel.
Signalen van acute stress
Acute stress duurt vaak maar kort en is daarom lastiger te zien bij je kat en hoeft dus niet altijd erg te zijn. Maar zie je regelmatig stresssignalen bij je kat dan kan dit omslaan naar chronische stress. Hij ervaart namelijk vaak stress en heeft mogelijk geen controle over het vermijden van de prikkel waar hij stress van krijgt. Ook het regelmatig afwisselen van acute stresssignalen is een teken dat de kat veel stress ervaart. Er zijn een aantal zichtbare signalen waar je aan kan zien dat je kat stress ervaart, namelijk:
- Pootje heffen (waarbij de kat 1 voorpootje optilt).
- Tongelen (het bekje aflikken met een kort likje dat los staat van net gegeten hebbend).
- Rolling skin (siddering van de huid op de rug) of uitschudden
- Gapen of hijgen
- Gehurkte houding met de pootjes recht onder het lijf
Signalen van chronische stress bij katten
Chronische stress is dus aanhoudende stress die gedragsveranderingen kan veroorzaken. Je kunt dus aan het (veranderde) gedrag van je kat zien dat hij stress ervaart. Enkele veelvoorkomende symptomen van chronische stress zijn:
- Vaker verstoppen en/of zich vaker terugtrekken
- Agressie
- Schrikkerig of alert
- Overmatig miauwen
- Inactief zijn (minder spelen/ veel slapen).
- Meer of minder gaan eten
- Buiten de bak plassen of poepen
- Overmatige vachtverzorging of juist de vacht verwaarlozen
- Diarree of braken
- Huidproblemen zoals kaalheid of zweren
Wat kan je doen om stress te verminderen?
Ten eerste is het goed om je kat te leren kennen en wat hij je wil vertellen door zijn lichaamstaal en gedrag te observeren. Twijfel je of je je kat goed leest en zijn gedrag goed interpreteert? Schakel dan eens een gediplomeerd gedragstherapeut voor katten in. Zij stelt op maat gemaakte behandelplannen op om stress te verminderen of te voorkomen. Ook zijn er workshops en goede boeken over kattengedrag.
Creëer een Veilige en Verrijkte Omgeving:
• Zorg voor voldoende schuilplaatsen waar je kat zich kan terugtrekken. Heb je meerdere katten? Hou dan het minimum aantal katten + 1 aan.
• Bied speeltjes, klimbomen, en andere verrijkingselementen om verveling te voorkomen.
Houd dezelfde routines aan:
• Geef je kat zoveel mogelijk op dezelfde tijden eten en speel op dezelfde tijden.
• Bereid je kat langzaam voor op veranderingen in huis zoals verhuizingen, de komst van een baby of nieuwe huisgenoot,etc.
• Wil je een kat erbij? Denk hier dan goed over na. Je kat zit hier vaak niet op te wachten en als je kiest voor nog een kat zorg dan voor een langzame en voorzichtige introductie. Je kunt ook eerst advies vragen bij een gedragstherapeut voor katten.
Zorg voor regelmatige gezondheidszorg:
• Zorg voor regelmatige controles bij de dierenarts.
• Behandel eventuele gezondheidsproblemen direct. Twijfel je, ga dan altijd langs je dierenarts.
Interactie en Aandacht:
• We vergeten nog wel eens hoe groot wij zijn in vergelijking met een kat en hoe bedreigend dit kan zijn. Zorg daarom dat je altijd voldoende ruimte tussen jou en je kat houdt als je bijvoorbeeld langsloopt of geef hem de kans om een andere kant op te lopen. Ga je met je spelen? Dan kan je ook eens op de grond gaan zitten zodat je kleiner wordt.
• Speel regelmatig met je kat, vooral als hij erom vraagt. Dit hoeft helemaal niet zo lang te duren, maar het versterkt je band met je kat.
Conclusie
Stress bij katten kan hun welzijn aanzienlijk beïnvloeden. Door de oorzaken en symptomen van stress te herkennen en dan stappen te ondernemen, kun je helpen om de stressniveaus van je kat te verminderen en hun algehele kwaliteit van leven te verbeteren. Onthoud dat elke kat uniek is, en wat voor de ene kat werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het belangrijkste is om geduldig en aandachtig te zijn voor de behoeften van je kat.