Handling van je kitten

2023-05-30T14:43:57+02:00

“Met handling bedoelen we dat je een kitten leert dat hij opgepakt en behandeld wordt. Bij behandelen kun je denken aan oren nakijken en schoonmaken, teken verwijderen, vlooiendruppels toedienen, nagels knippen en medicatie ingeven.”

Dit zijn allemaal handelingen die je vroeg of laat bij jouw kitten en volwassen kat gaat uitvoeren. En veel katten zijn hier niet van gediend. Zij kunnen zich heftig verzetten, loswurmen, wegrennen, blazen, grommen, uithalen en bijten. En dan is het een hele strijd voor jou om nog iets voor elkaar te krijgen. Door een kitten al op jonge leeftijd aan verschillende handelingen te laten wennen, heeft hij er als volwassen kat niet zo veel problemen mee. 

Handling: oefening baart kunst
Een aantal handelingen kun je rustig oefenen zonder dwang en stress voor jezelf of het kitten. Als hij lekker bij je ligt, kun je zijn pootjes aaien, vastpakken en een beetje druk uitoefenen zodat de nageltjes tevoorschijn komen. Je kunt dan als oefening de puntjes van de nageltjes knippen. Wanneer je het kitten iets lekkers geeft als je dit in stapjes oefent, dan bouwt het kitten een positieve associatie met die handelingen op. Het kitten leert dan dat nagels knippen iets lekkers oplevert. De meeste katten kunnen zelf goed hun nagels scherpen en de kans dat je nagels moet knippen is dan ook niet zo groot. Maar er kunnen situaties voorkomen waarbij het wel handig is als je het kunt toepassen en de kat rustig meewerkt. 

Als je een half-langharig (bij voorbeeld een Noorse Boskat) of een langharig (de Pers) kitten hebt, dan zul je in de toekomst misschien hulp nodig hebben bij de vachtverzorging. De meeste trimsters gaan niet aan de slag zonder de nagels van de voorpoten te knippen. Dit om verwondingen bij de trimster te voorkomen. Het is dan wel zo fijn als jij jouw kat daar als kitten al aan gewend hebt. Dan begint een trimbeurt rustig en zonder al te veel stress. Zo kun je ook het kammen van de vacht al oefenen met het kitten zodat hij hieraan gewend raakt. 

Handling: soms een noodzakelijk kwaad
Je kunt veel handelingen bij jouw kitten doen zonder dat je het kitten hoeft te dwingen. Maar soms kun je voor situaties komen te staan die toch wat dwang noodzakelijk maken. Omdat je niet de tijd hebt om rustig stapsgewijs te oefenen en te trainen. Denk bij voorbeeld aan een kitten dat veel vlooien of teken heeft. Dit laatste kan voorkomen als jij een kitten op straat hebt gevonden en in huis hebt genomen. Vlooien en teken zijn parasieten die je het beste zo snel mogelijk kunt bestrijden. Jouw kitten kan er ziek van worden (bloedarmoede) wanneer het er veel zijn. En je wilt die parasieten niet in huis hebben. Ze kunnen andere huisdieren, kinderen of jouzelf te pakken nemen.

In dit soort situaties kan een beetje dwang nodig zijn. Bij voorbeeld omdat de teken op het hele lijfje van jouw kitten zitten. Dan moet je hem op zijn rug leggen om teken op de buik en tussen de voetkussentjes uit te kunnen halen. Maar ook in deze situaties kun je het kitten rustig benaderen, oppakken, aaien en gerust stellen voordat je van start gaat. Je kunt de teken in een aantal sessies verwijderen. Het kan misschien niet in één keer als het er veel zijn. Als je een rustpauze inlast, kun je het kitten weer wat lekkers geven.

Wie niet sterk is, moet slim zijn
Een kitten hoeft niet bij alle behandelingen gehanteerd te worden. Een aantal dingen kun je ook slim aanpakken zodat jij en het kitten er nauwelijks last van hebben. Vlooiendruppels kun je rustig en snel toedienen wanneer een kitten op je schoot ligt te slapen. Of in een klimpaal ligt te rusten waar jij er goed bij kunt. Je hoeft alleen wat op de juiste plek te aaien en de haren opzij te duwen (en dat kun je al eerder oefenen) en de druppels aanbrengen. 

Je kunt het kitten ook voor de gek houden. Wanneer je een kitten een wormkuur geeft, kun je hem ook verleiden met smeerkaas of smeerworst waar het pilletje in verstopt zit. Vaak happen ze dit in één keer op en slikken het snel door. Maar het lukt helaas niet altijd. Jij kunt het net treffen dat jouw kitten een slimmerik is die de smeerkaas of smeerworst weg-likt en het pilletje weer uitspuugt. Het is dan ook altijd even kijken wat voor type kat jouw kitten is en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Jong geleerd is oud gedaan
Wanneer je jouw kitten allerlei handelingen leert ondergaan als hij nog jong en onbevangen is, dan heb je daar later veel profijt van. Je kunt zelf makkelijker handelingen uitvoeren als jouw kitten een volwassen kat is. Bij de dierenarts is jouw kat makkelijker te hanteren en te behandelen en dit geeft jouw kat minder stress. 

Ik ben aangesloten bij:

Introductie kitten

2023-05-09T11:56:44+02:00

“Wanneer katten elkaar niet kennen is het onverstandig om ze direct met elkaar kennis te laten maken. Katten kunnen ook een kitten als bedreiging zien.”

En dan kan een directe kennismaking leiden tot agressie en intolerantie. Het is heel spannend voor je kitten om in het territorium van een andere, voor hem vreemde, kat te komen. De kat die al in huis is ruikt ineens een nieuwe kat en kan zijn territorium in meer of mindere mate gaan verdedigen of bang zijn voor je kitten. Met het onderstaande uitgebreide stappenplan is de kans het grootst dat je katten elkaar gaan accepteren en misschien wel vriendjes worden. 

De duur van de introductie hangt af van de achtergrond en de karakters van je katten. Zodra je angst en/of agressie ziet tussen je katten dan ga je te snel met de introductie. Zet dan een paar stappen terug in het stappenplan. Succes!

STAPPENPLAN

  • Stap 1: De introductie voorbereiden

    • Je kitten zit in de wenperiode in een aparte kamer waar zijn kattenbak, water, slaapplek, schuilplek en krabpaal staan. Hij loopt dus nog niet door het gehele huis.
    • Installeer zowel in de kittenkamer als het andere deel van het huis een feromoonverdamper. Een dergelijke verdamper verspreidt kunstmatige feromonen. Dat zijn stoffen die katten zelf ook afscheiden en zorgen voor een gevoel van vertrouwen en veiligheid in de omgeving.
    • Wanneer je kitten op zijn gemak rondloopt, languit durft te liggen en met je speelt, kan je verder gaan door ze aan elkaars geur te laten wennen.
  • Stap 2: Geuren introduceren

    • Verzamel met aparte doekjes de geur van het kitten en al aanwezige kat(ten) door ze ieder met een doekje te aaien, beginnend bij de wang, via de flank en eindigend bij de staartbasis.
    • Bewaar ieder doekje apart in een plastic zakje met de naam van de kat erop.
    • Als je je kitten gaat begroeten of eten gaat geven, wikkel dan het doekje van de andere kat om je hand en bied de nieuwkomer kort je hand aan om aan te ruiken.Als dit een angstige of agressieve reactie bij het kitten uitlokt, stop dan met het aanbieden van de geur. Angst herken je aan platte oren, grote pupillen en blazen, agressie herken je aan wegdraaiende oren, grommen of blazen
    • Bied bij meerdere katten in huis iedere geur apart aan je kitten aan en bied de al aanwezige kat(ten) op dezelfde wijze de geur van het kitten aan.
    • Herhaal dit een aantal keer totdat de katten tegen je hand met het doekje gaan wrijven of de geur negeren (geen angst of agressieve vertonen of gewoon weglopen).
    • Meng de geuren door de doekjes bij elkaar in een zak te doen en gebruik de doekjes met de gecombineerde geur op dezelfde manier als hierboven beschreven.
    • Herhaal dit een aantal keer totdat de katten tegen je hand met het doekje gaan wrijven of de geur negeren (geen angst of agressieve vertonen of gewoon weglopen). Dan zijn ze toe om wat meer kennis met elkaar te maken, maar ze kunnen elkaar nog niet zien.
  • Stap 3: Verkenning starten en positieve associaties vormen

    • Bied je kitten nu regelmatig de mogelijkheid om de rest van het huis te onderzoeken, terwijl de andere kat(ten) opgesloten wordt (worden) in de ruimte van je kitten. Gebruik bij het wisselen van kamers een derde ruimte als sluis zodat voorkomen wordt dat de katten elkaar tegenkomen. 
    • Leg een positieve associatie tussen de katten door regelmatig  een lekker hapje aan beide zijden van de dichte deur aan te bieden. Begin op een afstand waarop alle katten rustig eten en geen agressie of angst vertonen. Bied het lekkers vervolgens per sessie iets dichter bij de deur aan.  Als de katten niet eten of angst of agressie vertonen, moet het lekkers (weer) wat verder van de deur worden aangeboden, op een afstand waarbij de katten wel ontspannen zijn en hun eten aannemen. 
    • Wanneer het lekkers dicht bij de deur gegeven kan worden en je kitten vertrouwd is met de rest van het huis kunnen ze elkaar gaan zien, maar wel op een veilige manier.
  • Stap 4: Onder toezicht bij elkaar laten

    • Geef de katten nu tijdens de eetsessies zicht op elkaar, maar voorkom dat ze elkaar kunnen aanvallen. Dit kan door een glazen deur of een hordeur te gebruiken. Als beide niet mogelijk zijn dan kan de deur op een kiertje gezet worden. Begin in eerste instantie weer op ruime afstand van de deur(kier) en sluit na het eten de deur;  
    • Bied het lekkers vervolgens per sessie dichter bij de glazen deur of hordeur aan. Belangrijk is dat  al je katten rustig eten en geen agressie of angst vertonen. Ga hiermee door totdat de beloning dicht bij de deur(kier) gegeven kan worden. Wanneer één of meerdere katten wel angstig of agressief reageren dan ga je te snel. Ga dan weer terug naar het moment waarop dit gedrag niet getoond wordt. 
    • Is er geen angstig of agressief gedrag van één van je katten dan kan je de deur openen zodat ze verder kennis kunnen maken. Doe dit alleen wanneer je erbij bent en bouw de periode langzaam op. Dus eerst een uurtje en als dat goed gaat kan je ze steeds langer bij elkaar laten. 
  • Stap 5: Sociale stress minimaliseren

    • Om agressie of angst te voorkomen is het belangrijk om je inrichting aan te passen. Zo kunnen ze elkaar ontwijken als ze dat willen. Maar hebben wel altijd toegang tot voor hun belangrijke bronnen zoals eten, water, (hogere en lagere) slaap- en schuilplekken, krabgelegenheden en kattenbakken. Verdeel deze plekken over verschillende kamers in je huis. 

Ik ben aangesloten bij:

De start van het kitten in jou huis

2023-04-11T11:59:43+02:00

“Het nieuwe kitten is bij jou in huis. Voor jou breekt een leuke en misschien spannende periode aan. Voor het kitten is het zeker spannend”

Hij komt uit een nestje met moederpoes en broertjes en zusjes. Een nestje waar het kitten zich geborgen en veilig voelde. En nu moet hij wennen aan een nieuw huis met voor hem nog onbekende mensen en misschien ook kinderen. Alles is nieuw en alles ruikt anders. Misschien heb je een dekentje of een pluchen speeltje meegekregen uit het nest. Met een vertrouwd luchtje zal het kitten zich wat relaxter voelen.

Bij voorkeur starten in één ruimte
Voor een kitten in een nieuwe woonomgeving is het fijn als hij eerst in één ruimte kan wennen. Een rustige ruimte met brokjes, water een paar speeltjes en waar een kattenbak staat. Plus een plek waar hij kan schuilen want alles is nieuw en spannend. Bij voorbeeld een klimpaal waar ook dichte mandjes aanzitten. Maar het kan ook met een doos waar je een dekentje in legt. Voor een kitten is dit fijn, zeker wanneer hij toch wat bang is in het begin. Daar hoef je overigens niet van te schrikken. Veel kittens, hoe nieuwsgierig en ondernemend ook, kunnen de eerste dagen wat bang zijn en wegkruipen. De overgang van het veilige nest naar een onbekend nieuw thuis is best groot. 

Rustig laten wennen
Het is fijn voor je kitten om rustig te kunnen wennen aan jou, eventuele huisgenoten en de nieuwe omgeving. Je kunt bij het kitten gaan zitten en hem aaien en oppakken en op schoot nemen. Een kitten zal de warmte aangenaam vinden. Al wil niet ieder kitten op schoot liggen. Dat ligt ook aan wat hij al vanuit zijn eerste huis heeft meegekregen. Je kunt het kitten de eerste weken het voer geven dat hij gewend is. Dan is niet alles anders. En doordat jij hem voer geeft, zal hij jouw aanwezigheid gaan waarderen. Ook de liefde van het kitten gaat door de maag! Omdat kittens erg speels zijn, kun je hier goed gebruik van maken. Je kunt iedere dag verschillende spelletjes met hem doen waarbij hij kan rennen en klimmen en klauteren. Vooral een schuw kitten kun je met spel verleiden om tevoorschijn te komen. Een kitten zal regelmatig even slapen om uit te rusten. In het begin ook om alle nieuwe prikkels te verwerken. Daarom heeft hij behoefte aan een rustige en veilige slaapplek. 

Het hele huis verkennen
Gaandeweg zal het kitten steeds meer gewend zijn aan de nieuwe geluiden en geuren in huis. Hij zal minder schrikken van prikkels omdat hij weet dat er niets vervelends gebeurt. Hij is zich steeds meer thuis gaan voelen. Wanneer je het idee hebt dat het kitten ontspannen in één ruimte verblijft, kun je de deur open zetten en hem op eigen tempo een volgende ruimte laten verkennen.  Zo neemt hij langzamerhand het hele huis in beslag. En went hij in een rustig tempo aan steeds meer geluiden, zoals van een wasmachine en de douche. Maar ook aan andere geuren, kamers en spullen.

Waar kun je nog meer op letten:

  • Kittens zijn jong en speels, zij overzien het gevaar niet en kunnen zo maar een glazen vaas of bloempot omtrekken. Probeer met deze kittenblik naar jouw huis en spullen te kijken.

  • Zijn er spullen die kittenspel uitlokken maar ook gevaarlijk kunnen zijn? Kijk dan of je die tijdelijk op een veilige plek kunt opbergen.

  • Een kitten zal ook moeten leren om alleen te zijn. Bouw dit in stapjes op door hem steeds iets langer alleen te laten.
  • Een kitten kan zich de eerste dagen uit angst ook ergens verstoppen waar je niet bij kunt. Achter een koelkast of een wasmachine bij voorbeeld. Een beetje toezicht op het kitten is zeker de eerste dag en weken belangrijk.

  • Voor een kitten is het niet fijn als hij de eerste paar nachten al meteen alleen door moet brengen. Je kunt hem meenemen op jouw slaapkamer waar je een kattenmand neer kunt zetten. Of je kunt zelf een paar dagen bij het kitten gaan slapen in de ruimte in huis waar hij verblijft.
  • Geniet vooral van het kitten!
    Zoals je hebt kunnen lezen, is het belangrijk om een aantal dingen goed te regelen voor jouw kitten zodat hij zich op zijn gemak voelt bij jou thuis. Maar minstens zo belangrijk is dat je zelf ook plezier aan het kitten beleeft. Want wat is er nu fijner dan een spinnend kitten op je schoot! Of een kitten die vrolijk rennend door je woonkamer sjeest. En te gaan ontdekken hoe het karakter van het kitten zich verder vormt naarmate hij groter en ouder wordt. Want iedere kat is uniek. En het is voor jou nog gezond ook. Uit onderzoek is bij voorbeeld bekend dat het (aai)contact met katten en kittens bloeddrukverlagend werkt en het welzijn van mensen bevordert. Daarom wens ik je vooral ook veel plezier toe met het kitten!

Ik ben aangesloten bij:

Drinkt mijn kat wel genoeg

2023-04-11T11:59:35+02:00

“Ik hoor het regelmatig van mensen, mijn kat drinkt zo slecht. Maar is dat ook zo?”

Een kat heeft ongeveer 50 ml vocht per kilo kat per dag nodig. Dat betekent voor een kat van 4-5 kilogram dat deze ongeveer 200-250 ml vocht per dag nodig heeft. Wanneer je je kat observeert en tijdelijk afgepast water aanbiedt dan zie je hoeveel je kat drinkt. 

Katten halen hun vocht niet alleen uit drinkbakjes maar ook uit natvoer of uit het eten van prooien. Maar als je kat niet buiten komt dan zal hij geen prooi eten en er zijn ook katten die alleen brokken te eten krijgen.

Waarom is voldoende drinken belangrijk voor katten? Net als mensen moeten katten voldoende vocht binnen krijgen om bijvoorbeeld uitdroging te voorkomen. Maar ook om ervoor te zorgen dat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Voldoende vocht ontlast de nieren en de blaas. Meer drinken helpt om de urine minder geconcentreerd te houden en de kans op blaasproblemen kleiner te maken. En de nieren kunnen met voldoende vocht de afvalstoffen beter afvoeren. Dus voldoende drinken is belangrijk!

Tips om je kat meer te laten drinken:

  • Verblijft je kat (voornamelijk) binnen? Biedt dan regenwater aan en zorg er voor dat dit water geen chemicaliën e.d. kan bevatten.

  • Komt je kat wel buiten? Creëer dan een veilige plek in je tuin waar hij kan drinken, dit kan gewoon een stenen plantenschotel of een emmer zijn.

  • Krijgt je kat nu alleen maar brokken? Overweeg dan om twee maal per dag wat natvoer te geven, hier zit veel vocht in en bevat ook minder calorieën.

  • Drinkt je kat te weinig uit de drinkgelegenheden die je aanbiedt? Voeg dan wat water toe aan het natvoer. Of geef hem af en toe ook kattenmelk. 

  • Geef je je kat alleen uit plastic bakjes water? Probeer dan eens om ook water te geven uit een bak van keramiek of glas. Zoals een drinkglas zijn of een soepbord.

  • Er zijn katten die graag uit een waterfontein drinken, maar er zijn ook katten die dit niet prettig vinden. Je kunt het uitproberen met een fonteintje, met daarnaast ook nog andere type drinkgelegenheden. Dan zie je welke voorkeur je kat heeft.

  • Plaats meerdere drinkgelegenheden op verschillende plekken in huis zodat je kat kan kiezen, zeker bij meerkatshuishoudens is dit belangrijk.

  • Plaats de drinkgelegenheden op minimaal 2 meter afstand van het eten en ook op minimaal 2 meter van de kattenbak.

  • Ververs de drinkgelegenheden dagelijks.

  • Maak de bakjes het liefst schoon zonder schoonmaakmiddelen. Dit om te voorkomen dat je kat nog wat schoonmaakmiddel ruikt en daardoor niet meer uit die bak drinkt.

  • Probeer eens een vissenkom met daarin een (liefst bewegend) speeltje of doe er in de zomer wat  ijsblokjes bij. Dit kan je kat motiveren om met het water te gaan spelen, vervolgens zijn pootje aflikt en ontdekt dat hij daar ook uit kan drinken.

Ik ben aangesloten bij:

Mijn kat wil niet in de reismand

2023-03-21T10:06:42+01:00

“Veel katten hebben als kitten niet geleerd om in de reismand te gaan of hij heeft een vervelende ervaring hiermee gehad. Dit is voor u, maar ook voor uw kat, stressvol, vooral als hij een keer naar de dierenarts moet. U kunt deze stress verminderen door hem, stapsgewijs, aan de reismand te laten wennen”

Zet de reismand, als onderdeel van het interieur, neer op een zonnige plek. Doe dit zonder de kap en plaats hierin een dekentje waar zijn geur aan zit. Zo creëert u een fijne slaapplek. Slaapt hij niet in het reismandje? Kijk dan of hij spelenderwijs wel het reismandje in- en uitloopt. Of leg er geregeld een lekker snoepje of (geur)speeltje in. 

Plaats de kap er pas op wanneer uw kat geregeld de reismand in gaat. Doet hij dit? Sluit dan het hekje eens, heel kort. Gaat dat goed? Dan kunt u het hekje langer sluiten. Wanneer dit ook goed gaat dan kunt u de reismand heel kort optillen. Rondlopen met uw kat in de reismand is dan de laatste stap. Uw kat reageert waarschijnlijk beter wanneer u hem bij al deze stappen beloont met iets wat uw kat heel lekker vindt.

Mogelijk reageert uw kat onvoldoende op bovenstaande tips. Of misschien wilt u uw kat ook laten wennen aan het bezoeken van de dierenarts en het reizen met de auto. Een gediplomeerd gedragstherapeut kan u daarbij helpen. 

Nog wat tips om je kat in de reismand te krijgen:

  • Er zijn veel leuke reismanden te koop, maar welke vindt uw kat nou fijn? Veel katten vinden het fijn om in de reismand te kunnen bewegen en rondjes te draaien. De reismand moet dus groot genoeg zijn. Om te voorkomen dat uw kat uit de reismand getrokken moet worden kunt u het beste een reismand gebruiken waar de bovenkant van af kan. Is uw kat erg angstig? Leg dan eens een handdoek over de reismand heen.

  • Er zijn katten die zo bang zijn voor de reismand en de dierenarts dat u er misschien voor kiest om zo min mogelijk de dierenarts te bezoeken. Er is echter medicatie die gegeven kan worden om angst te voorkomen waardoor hij makkelijker de reismand in gaat. En hij beter behandeld kan worden door uw dierenarts. Overleg met uw dierenarts of dit voor uw kat ook nodig is en welke medicatie het beste gegeven kan worden. 

  • Het komt geregeld voor dat wanneer een kat na behandeling door de dierenarts weer thuiskomt, hij door een andere kat in huis aangevallen wordt of dat een van de katten angstig reageert. Uw kat neemt een vreemde geur mee wanneer hij terugkomt van de dierenarts. Om te voorkomen dat uw katten ruzie krijgen kunt u het beste de behandelde kat bij thuiskomst in een andere kamer zetten. Na een paar uur heeft hij zich lekker gewassen en kunt u hem weer rond laten lopen. 

Ik ben aangesloten bij:

Buren hebben overlast van mijn kat

2023-01-20T13:02:08+01:00

“Hebben je buren aangegeven dat ze overlast van je kat ervaren? 

Bijvoorbeeld omdat hij in hun tuin poept of op vogels in hun tuin jaagt? Neem dit serieus en probeer samen tot een oplossing te komen voordat de relatie met je buren verziekt is. Schakel eventueel iemand in die jullie hierbij kan helpen zoals een gedragstherapeut, wijkagent of iemand anders die jullie beiden vertrouwen.

Wat kan je verder doen?:

  • Voorkomen jacht op vogels 

    • Uit onderzoek (universiteit van Exeter) is gebleken dat het geven van (nat) voer met een hoog proteïnegehalte (veel vlees) en dagelijks zo’n 5 à 10 minuten met je kat spelen de prooivangst verlaagt met zo’n 25%! 
    • De birdsbesafe kattenband is een gekleurd bandje wat je om kunt doen bij je kat. Hierdoor zien vogels de kat veel sneller en kunnen ze vluchten. Dit is een effectieve manier om de jacht op vogels te verminderen. Helaas is dit bandje (nog) niet verkrijgbaar in Nederland, maar wel online. 
    • Je kat binnenhouden in de periodes dat vogels hun nest bouwen en hun jongen groot brengen. Of je kan je kat binnenhouden rond zonsopgang en zonsondergang. Dit is het tijdstip dat veel prooidieren actief zijn.
    • Je kunt bomen met nesten beschermen door hier een band met pinnen om te plaatsen, kippengaas en dergelijke. Hierdoor kan de kat niet in de boom klimmen en dus niet bij een nest komen.
  • Voorkomen in de tuin van je buren komen

    • Als de buren ook katten hebben die buiten komen en jullie katten hebben regelmatig ruzie met elkaar, dan kunnen jullie onderling een afspraak maken op welke tijden welke katten naar buiten kunnen. 
    • Of jullie zetten beiden jullie tuinen af en maken deze interessant voor jullie katten. 
    • Hebben de buren zelf geen katten, dan is het nogal wat om hen te vragen hun tuin af te zetten. Dit kan je dan wel met je eigen tuin doen. 
    • Kijk naar de route die je kat bewandelt om in de tuin van de buren te komen. Mogelijk kan je deze route blokkeren zodat je kat niet meer in die tuin kan komen.
    • Plaatsen van de SSscat op strategische plekken kan helpen om een vreemde kat uit je tuin te houden. Deze heeft een bewegingssensor en sprayt een veilig afschrikmiddel wanneer er binnen een meter een kat langsloopt. Dit kan effectief zijn, maar is niet handig als je eigen katten ook buiten komen.
  • Poepen en/of plassen in de tuin van de buren
    Veel katten hebben een voorkeur voor zand en aarde om in te poepen en plassen. Daarnaast kan er ook een territoriale factor meespelen. Zeker als de buren zelf geen katten hebben kan hun tuin hiervoor gebruikt worden. Dit is een lastig probleem om te doorbreken. 

    • Zorg in je eigen tuin voor een goede plek waar je kat zijn behoeftes kan doen door bijvoorbeeld wat zand te storten en deze geregeld schoon te scheppen. 
    • Zorg voor een of meerdere kattenbakken zodat je katten daar hun behoeftes kunnen doen.
    • De buren kunnen bijvoorbeeld de SSscat bij een plek plaatsen waar katten hun behoeftes in hun tuin doen. 
    • Het plaatsen van struikjes met doorns of het plaatsen van veel planten dicht op elkaar kan het lastiger maken voor katten om daar hun behoeftes te doen.

Ik ben aangesloten bij:

Goede voornemens voor je volslanke kat

2023-03-21T09:37:15+01:00

“Goede voornemens voor je volslanke kat”

In Nederland groeit het aantal katten met overgewicht. Uw kat kan dikker worden na castratie, maar verveling en te weinig lichaamsbeweging spelen vaak ook een rol. En zo wordt uw kat langzaam maar zeker dikker. Het ziet er misschien wel gezellig uit zo’n “dikkie-dik” poes of kater, maar overgewicht is ongezond en kan leiden tot bijvoorbeeld diabetes. Begin daarom het nieuwe jaar met het goede voornemen om uw kat af te laten vallen.

Normaal gesproken eet een kat meerdere keren per dag kleine hoeveelheden. Hier is zijn spijsvertering op gebaseerd. Daarom kan onbeperkt voeren een goed idee zijn. Maar nou zal net uw kat niet stoppen met eten wanneer u de hele dag brokjes hebt staan.

Wanneer u dit dan verminderd dan kan dit frustratie bij uw kat opleveren, gewoon omdat hij honger heeft en niet kan bedenken dat het gezonder voor hem is om wat af te vallen. Wat u dan kunt doen is hem over meerdere keren per dag voer geven. Dit kan bijvoorbeeld door een voerautomaat neer te zetten. Deze kan u voor een aantal keer per dag en nacht instellen. Neem de nacht hierin ook mee, veel katten willen ook graag in de nachts wat eten. Er zijn trouwens ook brokjes en natvoer te koop die meer verzadiging geven en minder calorieën bevatten.

Tips om je kat te laten afvallen:

  • Stapje voor stapje afvallen.
    Naast het feit dat het gezonder voor uw kat is om op gewicht te zijn, wordt hij vaak ook actiever nadat hij is afgevallen. Laat hem in kleine stapjes afvallen. Het is ongezond voor hem als hij te snel afvalt! Geef hem geen tussendoortjes meer of als u dit wilt doen, geef dan wat van zijn brokjes. Natvoer bevat trouwens minder calorieën dan brokjes en het bevat meer vocht. Dus u kunt beter een combinatie van nat- en droogvoer geven.

  • Laat je kat werken voor zijn eten.
    Verveling speelt vaak ook een rol bij overgewicht. Laat uw kat daarom werken voor zijn eten. Dan slaat u twee vliegen in een klap. Hij krijgt meer beweging én hij krijgt een beloning voor het harde werken. U kunt beginnen door een portie van zijn brokjes, brokje voor brokje, weg te gooien, hier kan hij dan lekker achteraanrennen. Daarnaast kan u ook voerpuzzels gebruiken waaruit hij dan brokjes moet hengelen en langzamer gaat eten.

  • Bewegen, bewegen, bewegen
    Laat uw kat(ten) meer bewegen door regelmatig met hem te spelen. Laat hem lekker de ‘prooi’ besluipen of naar het vogeltje aan een hengel springen, ook het rennen over meubels en klimmen in palen kosten een hoop energie. Zeker als u dit een paar keer per dag, ongeveer 15 minuten, doet. Bouw het spelen echter wel op, hij is misschien al een tijdje niet meer gewend om in beweging te komen en dan kan veel spelen belastend zijn.

Ik ben aangesloten bij:

Help je luie huistijger om te spelen

2023-01-20T12:47:29+01:00

“Elke kat wil spelen ongeacht of je een kater of een poes hebt. Binnenkatten spelen wel meer dan katten die geregeld buiten komen”

Beperkingen zoals blindheid en een pootje missen, heeft weinig tot geen invloed op het spelgedrag. Vanaf een jaar of 7 kan het spelgedrag verminderen. Katten willen dan nog wel spelen, maar vaak korter en minder regelmatig. Ook katten met artrose spelen minder vaak en korter. Gewoon omdat dit pijn doet.

Tips om je huistijger te stimuleren om te spelen:

  • Katten wennen snel aan een speeltje en kunnen er dan op uitgekeken raken. Ze willen gewoon afwisseling! Probeer verschillende speeltjes om te kijken welke favoriet zijn bij jouw kat(ten).

  • Als je meerdere katten hebt dan heb je ook meerdere type speeltjes nodig. 

  • De meeste katten vinden het interessanter om met een speeltje te spelen dat het gedrag van zijn favoriete prooidier, zoals een muis of insecten, nabootst. 

  • Stil op de grond liggende speeltjes lijken op dode prooi, mogelijk vindt jouw kat dit niet interessant. Koop eens een hengel met veren, muisjes op batterijen of een robotvisje in een bak met water. 

  • Je kunt met een speelhengel prooigedrag goed nadoen en hem veel energie laten verbruiken door gebruik te maken van zijn klimpalen, meubilair e.d. 

  • Wees creatief in het spelen met je kat. Je kunt bijvoorbeeld dozen met gaten neerzetten waarin je dan een (geur) speeltje legt. 

  • Een kat is een solitaire jager, misschien vindt hij het niet fijn dat er een andere kat of huisdier in de buurt is als hij wil spelen. Probeer dan eens om met hem te spelen als de andere huisdieren niet in de buurt zijn.

  • Ook heeft het tijdstip invloed op spelgedrag. Veel katten hebben geen behoefte om te spelen als ze net gegeten hebben of als ze liggen te slapen. Probeer dan eens voordat je hem eten geeft met hem te spelen of in de periode dat hij wakker is.

  • Als je een kat hebt die veel buiten komt kan het zijn dat hij daar gewoon genoeg te doen heeft en als hij binnenkomt alleen maar aandacht wil, wil rusten of gewoon wil eten. Je kunt dan eens kijken of je met hem kunt spelen voordat hij naar buiten gaat. 

  • Je kunt je kat ook mentaal meer bezighouden met voerpuzzels, voerballen of het verstoppen van brokken op verschillende plekken in huis. Is je kat al op leeftijd? Laat de dierenarts dan nagaan of hij misschien een fysieke kwaal heeft waardoor hij minder speelt. 

Ik ben aangesloten bij:

Mijn Kat eet niet!

2023-03-21T08:31:41+01:00

“Met alle aandacht die er is voor katten met overgewicht wordt een andere groep katten vaak vergeten. “

Namelijk de katten die slecht eten. Ik weet geen aantallen, maar ik word regelmatig gebeld met de vraag waarom hun kat zo slecht eet en hoe dit te veranderen. Je wil als liefhebbende katteneigenaar graag zien dat je kat goed eet en als dat niet zo is dan is dat vaak stressvol.  

Maar hoe vaak eten katten eigenlijk? Het natuurlijke patroon van katten is zo’n tien tot twintig keer per dag wat eten. De hoeveelheid hangt, onder andere, af van leeftijd, gezondheid en activiteitenniveau, daar is geen standaard voor te geven. Het beste kan je je kat onbeperkt brokjes geven afgewisseld met natvoer. Als een volwassen kat als kitten geen honger heeft gekend of concurrentie om voedsel heeft ervaren dan is de kans kleiner dat hij te veel zal eten. Mocht hij echter al het voer wat hem aangeboden wordt in een keer naar binnen schrokken dan kan je het voedsel beter meerdere keren per dag, verspreid over de dag en de nacht aanbieden. Katten zijn nachtdieren en willen dan ook wat eten.

Heb je een zogeheten kieskeurige kat? Waarschijnlijk heeft je kat als kitten maar beperkt met verschillende smaken en texturen kennisgemaakt, de kans is dan groter dat zij als volwassen kat vreemd voedsel niet aannemen. Je kunt het beste uitproberen welke smaken (geur), textuur (nat- en/of droogvoer) bij je kat in de smaak vallen. Blijkt hij een voorkeur te hebben voor voer waar kip in zit, maar eet hij geen vis? Laat hem dan genieten van een bakje met voer waar kip in zit. 

Heeft je kat altijd lekker gepeuzeld en is hij nu slechter gaan eten? Dan is er waarschijnlijk wat veranderd in zijn omgeving of er is iets medisch aan de hand! Het kan zijn dat je kat niet zo goed met je andere katten op kan schieten of misschien heb je een nieuwe kat in huis. Katten zijn in principe solitaire eters en vinden het niet prettig als hij vlak bij een andere kat moet eten. Met het aanbieden van eten op afstand van de andere kat, het liefst uit het zicht van elkaar of op verschillende hoogtes, voorkom je dit. Ook op meerdere plekken brokjes in huis neerzetten helpt het voorkomen van voedselconcurrentie, je kat kan dan altijd ergens wat eten. 

Maar er kan ook een medische oorzaak zijn. Je kat kan bijvoorbeeld misselijk zijn of last van zijn gebit hebben. Er kunnen echter ook andere medische oorzaken zijn. Veel mensen denken trouwens dat een kat wel gaat eten als hij maar genoeg honger heeft, maar dit is niet altijd het geval. Als een kat meerdere maaltijden op een dag niet opeet, biedt hem dan wat anders aan. Eet hij dit ook niet neem dan contact op met je dierenarts. Een kat kan namelijk veel slechter tegen een dag niet eten dan mensen.

Tips om het leven van je kat aangenamer te maken:

  • Plaats de etensbak op minimaal twee meter afstand van de kattenbak. Hetzelfde geldt voor de water- en voerbak.
  • Plaats het eten in een grote metalen, glazen of keramieken bak, deze nemen de geur van voedsel minder snel op. De grootte van de bak is ook belangrijk. De snorharen moeten de randen niet raken, deze zijn namelijk heel gevoelig.
  • Laat het natvoer niet te lang staan, na een half uurtje gaat het voor de gevoelige neus van je kat al stinken naar iets wat bedorven is. Biedt natvoer op kamertemperatuur aan, hierdoor komt de geur beter vrij.

  • Brokjes kan je wel de hele dag laten staan, maar deze verliezen op een gegeven moment ook hun geur. Je kunt de overgebleven brokjes mengen met nieuwe brokjes of terug doen in de zak zodat de kans groter is dat ze deze brokjes alsnog op eten.  

Ik ben aangesloten bij:

Een goede oude dag voor uw kat

2021-03-03T13:32:58+01:00

“In Nederland worden katten, net als mensen, steeds ouder”

We geven ze beter te eten, ze kunnen lekker warm in een mandje bij de kachel liggen en ziektes worden sneller en beter behandeld. Kortom, onze geliefde huiskat heeft, uitzonderingen daargelaten, een goed leven.

Er komt een moment dat u uw kat een senior kunt noemen. Maar wanneer is een kat een senior? Over het algemeen wordt de volgende indeling van leeftijdsfasen bij de kat gebruikt:

  • 0 – 6 maanden – kitten
  • 7 – 24 maanden – puber
  • 3 – 6 jaar – volwassen
  • 7 – 10 jaar – middelbaar
  • 11 – 15 jaar – senior
  • ouder dan 15 jaar – geriatrisch

Ouderdom komt met gebreken, ook bij katten. Een ouder wordende kat kan  gedragsproblemen, ziektes en kwalen krijgen.

Uw kat kan bijvoorbeeld last krijgen van zijn nieren, schildklier of artrose. Deze ziektes kunnen trouwens ook op jongere leeftijd ontstaan. Gedragsveranderingen, zoals naast de bak gaan plassen, agressie en meer gaan mauwen kunnen een medische oorzaak hebben. Het kan zijn dat vanwege zijn leeftijd hij zijn kattenbak niet goed meer kan vinden, pijn heeft of in de nacht niet meer goed kan zien. Wanneer er gedragsveranderingen zijn overleg dit dan met uw dierenarts of gedragstherapeut.

Gelukkig kunt u met de nodige aanpassingen in huis en een regelmatige check bij uw dierenarts het leven van uw seniorkat een stuk aangenamer maken.

Tips om het leven van je kat aangenamer te maken:

  • Seniorencheck voor uw kat  Ziet uw veranderend gedrag bij uw kat, ga dan naar de dierenarts. Dit laatste geldt eigenlijk voor alle leeftijden. Vanaf de leeftijd van 10 jaar kunnen katten (beginnende) ouderdomskwalen krijgen. Het is verstandig om minimaal 1x per jaar naar de dierenarts te gaan voor een uitgebreide seniorencheck. De dierenarts kan dan controleren of uw kat pijn heeft, zijn bloeddruk meten en controleren of zijn organen nog goed werken. Hiermee kan tijdig ingegrepen worden mochten er ziektes, pijn en/of ongemak ontstaan. 

  • Pas uw huis aan De meeste katten krijgen vroeg of laat last van artrose. Hun gewrichten hebben vaak te lijden gehad van al het springen op en van dingen. Plaats bronnen zoals eten en drinken, slaap- en krabplekken en de kattenbakken op makkelijk bereikbare plekken. Zorg daarnaast voor meerdere zachte en warme plekken. Het liefst verdeeld over de meerdere ruimtes waar uw kat komt. Zijn er favoriete plekken die wat hoger zijn? Maak dan opstapjes zodat hij stapsgewijs naar dat plekje kan komen.

  • Blijf vooral spelen Veel katten op hoge leeftijd hebben nog behoefte aan spel. Wanneer uw kat vergevorderde artrose heeft zal hij waarschijnlijk niet meer spelen. Behandeling van de artrose kunnen uw kat weer laten spelen. Pas uw spel aan door hem meer te laten sluipen naar het speeltje. U kunt beter wat vaker en korter spelen dan een keer per dag een half uur. Daarnaast kunt u hem (trappel- en/of geur)speeltjes geven waardoor hij zelf het tempo kan bepalen waarin hij wil spelen.

Ik ben aangesloten bij:

Ga naar de bovenkant