Mijn kat heeft een pittig karakter, maar ja het is ook een lapjespoes, die zijn nou eenmaal een stuk pittiger dan andere katten……

Ik heb een zwarte kater, die is zo schichtig, hij schrikt van het kleinste geluid. Ik heb gehoord dat zwarte katten angstiger zijn aangelegd dan de gemiddelde kat.

Maar is dat eigenlijk wel zo? In hoeverre heeft de kleur van de vacht van je kat invloed op het karakter van je kat? Wetenschappelijke bewijzen heb ik hier niet over kunnen vinden. Is het misschien meer een gevoel of iets wat mensen tegen elkaar zeggen en vervolgens voor waar aannemen? Het is sowieso lastig om te bepalen of de vachtkleur van je kat de enige oorzaak is van een bepaalde karaktertrek. Vaak zijn factoren als de omgeving waarin het kitten is opgegroeid, wat je kat heeft geleerd van bepaalde situaties, hoe moederpoes op geluiden reageerde, oorzaak van de reactie van je kat. In een onderzoek zou je dat dan ook mee moeten nemen. De kans is waarschijnlijk groter dat het aan andere of meerdere factoren ligt dan aan de kleur van haar vacht.

Maar heb je nou een lapjespoes die een kort lontje heeft, kijk dan eerst eens naar de situatie waarin ze dat doet. Misschien aai je haar te lang en vind ze dat niet fijn. Of loop je te dicht langs haar terwijl ze net een tukkie ligt te doen. Misschien wordt haar lontje wel langer als je hier rekening mee houdt!

Of misschien heeft je zwarte kat wel geleerd om niet te schrikken van allerlei spannende geluiden zoals de deurbel, maar heb je nu een deurbel die zo hard staat dat zijn oren zeer doen. Zet je deurbel dan eens zachter en kijk hoe hij dan reageert.

Helemaal voorkomen dat je zwarte/gelapte/rode/witte/grijze/of alles bij elkaar gekleurde kat soms wat pittig of soms wat angstig reageert zal niet lukken. Daar is ook niks mis mee. Zolang je kat bijvoorbeeld niet uren onder de bank blijft zitten of je met verwondingen naar de spoedeisende hulp moest gaan. Situaties waarvan je weet dat je kat daar met angst of agressie op reageert kan je vaak wel veranderen. Een gedragstherapeut voor katten kan hier heel goed bij helpen en samen met de therapeut kan dan gekeken worden naar oplossingen voor de reactie van je kat.